NA24.no

- En vanvittig nedgang

Foto: Tommy H. Brakstad
Sist oppdatert:
Salget av kjøpefilm stuper.

- Vi ligger 45 prosent under tilsvarende periode i fjor i antall solgte enheter. Dette er totalsalg av alle formater, sier Erik Zmuda, videorådgiver i Film & Kino, til Nettavisen.

Første halvår i 2012 ble det i alt solgt 5,2 millioner DVD- og Blu-ray Disc-er. Nå er bransjen heldig hvis den når tre millioner solgte enheter i samme periode.

- I 2012 ble det solgt 13 millioner filmer. Så langt i år har det har vært en vanvittig dropp, men det vil nok ta seg litt opp igjen. Vi har estimert at vi skal ende på et sted mellom ni og et halvt og ti millioner enheter, sier Zmuda.

- Bransjen har et omdømmeproblem

Det er med andre ord ingen tvil om at nordmenn har fått andre videovaner.

- Netflix og HBO har så langt tatt veldig mange kunder. Det er vi ganske sikre på. Bransjen sliter også med det vi kan kalle «omdømmeproblemer». Det har satt seg litt fast i hodet på folk at man ikke trenger å kjøpe en film når man kan få den alle andre steder. Jeg tror det er hovedårsaken, sier videorådgiveren.

På tross av dystre tall er Film & Kino likevel fornøyd med totalsalget.

- Ti millioner filmer for Norge rent isolert sett er ikke et dårlig tall. Det er bare det at salget er halvparten av hva det var i 2007, sier Zmuda til Nettavisen.

Et annet lyspunkt er salget av Blu-ray. Det øker, men ikke like mye som bransjen skulle ønske.

LES OGSÅ: Disse filmene bør du se i sommer

- Kvalitetsmessig er det ingen ting som kan måle seg med Blu-ray. Det «såkalt HD-greiene» som folk laster ned er ikke nærheten av full HD, men i aldersgruppen 15-25 er de tilsynelatende fornøyd med kvaliteten de får på mobiltelefonen sin og PC-en sin, fortsetter han.

Vil ta mange år

Filmrådgiveren peker på at snart 80 prosent av norske hjem har hjemmekinoanlegg og at vi ser mye mer film en noen gang før. Likevel, det er betalingstjenestene som er vinneren.

- Jeg har fremdeles tror på det fysiske formatet. Den vil overhodet ikke forsvinne helt. Det er en så stor inntektskilde for filmstudioene og DVD-ene omsetter for mer enn kino og betalt strømming. I USA er de ikke nærheten av den bredbåndsutbyggingen som vi har i Norge. Når USA får samme dekning som oss vil det fysiske formatet dø, men det vil ta mange år, sier han.

LES OGSÅ: Kinobesøket økte første halvår

- Hvordan går det med salget av VHS?

- Det er dødt, sier han og ler.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere