*Nettavisen* Økonomi.

- En varslet atombombe som ender med en kinaputt

Raset fra "Mannen" kan komme når som helst, og mediene dekker det hele minutt for minutt. Foto: Terje Pedersen (NTB / Scanpix)

Mediene teppebomber med en nyhet, med få konsekvenser, som ikke har skjedd.

28.10.14 11:14

Norske medier fylles i disse dager av et tilsynelatende stort drama om et varslet steinras fra Mannen i Romsdalen.

Dette er toppsak nesten alle de store nettavisene, og du kan se direktebilder av et fjell.

Området er evakuert, og eksperter følger utviklingen minutt for minutt.

- Dette er en klassisk cliffhanger, i dobbel forstand. Saken har det meste i seg som treffer publikum. Det er menneskeskjebner, det er en naturkatastrofe - og i dette tilfellet er det samferdselslinjer mellom Øst- og Vestlandet, sier medieforsker og lærer ved Norges Kreative Høyskole Carl-Erik Grimstad til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Medieforsker Carl-Erik Grimstad Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Noe stort som trolig blir lite

Fordi raset nå er en varslet katastrofe, er området derimot evakuert, og det er et tynt befolket område der konsekvensene etter alle solemerker likevel vil bli marginale.

- Jeg reagerer ikke på dekningen som sådann, men når alle følger det samme sporet, så havner man fort i den situasjonen at dette er en varslet atombombe som ender med en kinaputt, og da blir det litt komisk, sier Grimstad til Nettavisen.

Tror navnet på fjellet er avgjørende

PR-rådgiver og tidligere Skup-vinner Jarle Aabø mener at saken har noe merkelig tosidig ved seg, og at det er dramaturgien som er det viktige her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skup-vinner Jarle Aabø. Foto: Johnny Syversen

- Dette er den skumle «mannen», han kommer og tar deg. Det er mørkt i skogen, ulven hyler, men det er «mannen» som kommer og tar deg. Hadde fjellet hett «Solglimt» så tror jeg ikke denne saken hadde fått noe særlig oppmerksomhet. Det er ord som betyr mye, sier Aabø.

- Her er det snakk om en nyhet som ikke har skjedd ennå, og det er jo litt spennende når pressen legger et så stort trykk på noe slik, for da må man jo grave langt tilbake i historien for å ha noe å skrive om. Denne hendelsen gjøres mye større enn den egentlig er. Det er ingen fare nå, folk har flyttet på seg, så kommer kanskje raset og det ryddes opp, og så er alt tilbake i gammelt gjenge, sier Aabø.

- Skjer jo ikke noe

Skup-vinneren tror journalistene som nå dekker saken har Norges kjedeligste jobb.

- En kan undre seg over hvorfor pressen bruker så mye penger på noe som ikke skjer. Det koster jo å ha folk der og sende direkte herifra. Og at folk sitter benket foran en skjerm og ser på noe som ikke skjer, det tror jeg ikke noe på. For de som bor i Romsdalen er dette en stor sak, for en har vært pissredd for Mannen så lenge jeg kan huske. Men journalistene som sitter i Romsdalen håper nok dette er over snart, for de må ha Norges kjedeligste jobb akkurat nå, det skjer jo ikke noe i Romsdalen.

- Men dette er nyhetsjournalistikkens iboende faenskap. Jeg tror det var TV 2 som var de første med livekamera, og da kan ikke de andre være noe dårligere, sier Aabø.

Mangler spenning i hverdagen

Tidligere pressegeneral Per Edgar Kokkvold har også bitt seg merke i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere pressegeneral Per Edgar Kokkvold mener saken blir stor fordi vi mangler spenning i hverdagen. Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

- Problemstillingen har slått meg, men det er jo samtidig en betydelig spenning. Det handler mye om naturkrefter, og så ønsker vi kanskje vår egen lille katastrofe i en hverdag som kanskje ikke er så spennende. Den største spenningen i hverdagen er kanskje hvor mye kø det er inn til Oslo eller hva vi skal ha til middag.

- Vi er så lite vant med naturkreftene, særlig her på Østlandet. Så når et fjell, eller deler av et fjell, er i ferd med å løsne er det jo en nyhetssak. Men når man går og venter blir det jo også en slags automatikk i at man må følge det opp, med nye rapporter fra geologer og værutvikling.

- Så vil man naturligvis hvis og når dette skjer, og det bare blir et lite plask, si at det ble for mye dekningen. Men jeg tror det er en automatikk som driver dette frem som man ikke får gjort noe med, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag