*Nettavisen* Økonomi.

- Enhver med litt selvinnsikt ville tatt sin hatt og gått

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Nå langer Tormod Hermansen ut mot Siri Hatlen.

11.10.12 13:28

Tormod Hermansen er klar i sin tale.

Han levner ikke styreleder i Entra, Siri Hatlen, mye ære for sin håndtering av ansettelsen av konsernsjef Rune Olsø.

- Enhver styreleder med litt selvinnsikt ville tatt sin hatt og gått, når hun ble nedstemt av sitt eget styret i en sak av slik karakter som Entra-saken er, sier Hermansen til Nettavisen NA24.

I september ble Rune Olsø valgt inn som ny konsernsjef av et flertall i styret. Siri Hatlen, styrets nestleder og et tredje styremedlem, stemte nei. På toppen av det hele var ikke valg av ny konsernsjefen et av temaene styret skulle vedta da Olsø ble valgt.

- En slik mistillit internt fra et flertall i sitt eget styre, burde hun ikke kunne leve med, sier han.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Sannheten om Entra Eiendom

Stavrum: Spark hele Entra-styret
Ap-topper: Mener Entra-styret må gå

- Ikke første gang
Tormod Hermansen peker på at dette ikke er første gang Hatlen har befunnet seg i hardt vær.

- Det er jo ikke første gang det blåser rundt denne styrelederen. Hun føler vel kanskje at en ny situasjon hvor hun kaster kortene, ikke vil være bra for hennes videre karriere som styreproff, men høy integritet vitner det ikke om, fortsetter Hermansen.

I mars 2009 ble hun ansatt som direktør for Oslo universitetssykehus HF. Så i fjor sommer sa hun opp sin stilling i protest under et ekstraordinært styremøte.

Bakgrunnen var at hun ikke fant det forsvarlig å legge frem en økonomisk plan i tråd med eieren Helse Sør-Øst. Styreleder, Göran Stiernstedt, karakteriserte løsningen som «best for OUS», og Hatlen sa hun ikke hadde tillit fra et samlet styre, ifølge Aftenposten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

Før rollen som administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, var Hatlen konserndirektør i Statkraft.

Hatlen har og har også hatt en rekke styreverv i store virksomheter.

Blant annet har hun vært styreleder i Vinmonopolet, hvor det også blåste friskt da administrerende direktør Knut Grøholt måtte gå i 2005.

Hun ble satt til å rydde opp i Oslo kommunes skandaleselskap, Undervisningsbygg, etter at tidligere eiendomssjef Frank Murud hadde stukket av med 90 millioner kroner.

I dag er hun blant annet styreleder i Sevan Marine og styremedlem i Eksportkreditt Norge og Kitron. I tillegg er hun nestleder i Unibuss, der hun kom inn etter at flere ansatte ble tatt for korrupsjon.

Tror ikke på lønnsnivået
Hermansen tror ikke at lønnsnivået til Entra-sjef Olsø er problemet.

- Lønnen kan i hvert fall ikke være problemet. Den tidligere direktøren tjente godt over seks millioner kroner i året, mens den nye sjefen selv har bedt om å få en vesentlig lavere lønn, så vidt jeg forstår under fire millioner kroner. Her må det vel ligge andre ting bak, sier Hermansen.

- Som hva da?

- Det er flere år siden jeg gikk av som styreleder i NPRO, da jeg hadde samtaler med daværende styreleder Grace Reksten, om en fusjon mellom de to selskapene, så min detaljkunnskap om hva som skjer i Entra i dag er begrenset, sier Hermansen.

- Men Entra har jo hatt en strategi om å bli børsnotert, så man kan vel ikke utelukke at det er uenighet i styret rundt den prosessen, avslutter Hermansen.

Telenors far
Tormod Hermansen er ikke hvem som helst i norsk samfunns- og næringsliv.

Helt siden slutten av 1970-tallet har han hatt ulike lederroller som departmentsråd i Kommunaldepartementet og Finansdepartementet. Han er mest kjent som mannen som ledet Televerket fra en traurig statsbedrift til børsnoterte Telenor gjennom over 10 år ved roret, før han ga seg i 2002.

Siden har han livnært seg som styreproff og vært styreleder i en rekke store selskaper som Eidsiva Energi, IT Fornebu, Bravida, Bredbåndsalliansen, Ventelo og ikke minst Norwegian Property, for å nevne noen.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.