NA24.no

- Er det greit å bruke «dashcam»?

Såkalte dashcam-videoer har blitt populært på nett. Men har du lov til å selv ta opp din kjøring?
Såkalte dashcam-videoer har blitt populært på nett. Men har du lov til å selv ta opp din kjøring? (YouTube)
Sist oppdatert:
Spørsmålet mange lurer på har ikke noe enkelt svar.

Såkalte «dashcam», videokameraer som plasseres i frontruta, ble først gjort kjent gjennom ville russiske videoer på YouTube. I Russland er det nærmest blitt obligatorisk som et middel for å både bevise politikorrupsjon, svindelforsøk og ikke minst som bevis i tvister rundt bilulykker.

Les også: - Nei, nei! Det var ikke min skyld!

Som en bieffekt av det hele havner de mest utrolige situasjoner på tape, og blir til god underholdning på nett.

Videoer fra denne typen kameraer ble også til unik dokumentasjon da en meteoritt braste inn over landet i fjor.

Stor praktisk nytte

Også i Norge er denne typen kameraer i ferd med å bli mer utbredt. Videoopptakene er uvurderlige bevis i forbindelse med forsikringssaker. Spesielt er det yrkessjåfører som har kastet seg over teknologien. Ved eventuelle uhell risikerer sjåførene midlertidig å bli fratatt førerkortet fram til hendelsesforløpet er avklart. Siden fratatt førerkort er det samme som yrkesforbud, vil et videoopptak som beviser uskyld være uvurderlig.

Det finnes mange forskjellige typer dashbordkameraer, noen er integrert i speilet, mens andre løsninger er frittstående.


Men er denne typen filming egentlig lov?

Hvem som bestemmer avgjør

Dette spørsmålet er et av de vanligste Datatilsynet ble stilt i året som gikk. Svaret er «tja».

- Vi har truffet et hovedskille om hvem som tar beslutningen om å installere et dashbordkamera. Poenget er at et kamera ikke bare sier noe om hva som skjer foran deg, men det sier også noe om hvordan du kjører. Så lenge det er sjåførene som rår over kamerabruken i bilene, så har vi sagt at det er greit, for det er sjåførens private vilje, sier leder for juridisk avdeling i Datatilsynet, Kim Eilertsen.

- Begrunnelsen for denne typen kameraer i Norge har vært for å bevise uskyld, og dermed at en kan beholde lappen. Problemet oppstår når arbeidsgiver pålegger denne typen kamera, for da er det helt andre problemstillinger som trår i kraft, og det er vanskelig for arbeidsgiver å oppfylle lovens krav, sier han.

I praksis betyr det at du som både privatperson og yrkessjåfør kan installere et slikt kamera i bilen, men arbeidsgiver kan ikke pålegge det - og skal i alle fall ikke ha kontroll på opptakene.

Kan publiseres

Når det kommer til eventuell publisering av opptak fra et dashbordkamera på internett, er det i prinsippet ingen forskjeller her, opp mot annen publisering av video.

- Dette blir en konkret vurdering fra gang til gang. Kan det være sjikane av noen? Benyttes det sladding som anonymiserer? Denne typen ting vil avgjøre, sier Eilertsen.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon understreker at man i utgangspunktet har ganske vide rettigheter.

- Du har et sterkt ytringsfrihetsvern når det gjelder å publisere ting på nett, sier Thon til Nettavisen NA24.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere