*Nettavisen* Økonomi.

- Er det rart at Helse-Norge svir av milliarder?

Foto: (Jarle Aabø)

Informasjonsrådgiver Jarle Aabø besøkte sin fastlege onsdag. Han fikk sjokk og måtte fortelle historien sin på Facebook.

23.11.12 17:52

Aabø skriver følgende:

«Legen ga meg en firkantet plastgjenstand som jeg brått husket fra 80-tallet, og kanskje tidlig 90-tallet.

- Hva skal du med den da?

- Jo, jeg og 3000 andre fastleger får en slik disk i posten hver måned. Den inneholder oppdatert informasjon om fastleger og pasienter, hvis den virker da? Ja, selv om jeg har kjøpt meg en topp moderne floppydiskavleser skjer det ofte at disken ikke fungerer.»

- Er det rart at Helse-Norge svir av milliarder? spør Aabø.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

IBM kom først med floppy diskene i 1971, og den siste versjonen kom i 1998/99. Det er altså en gammel teknologi det er snakk om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Syversen

Forsvinner til neste år

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet bekrefter at floppy diskene fortsatt sirkulerer hos fastlegene, men at de i løpet av neste år vil forsvinne.

- Vi har god tro på at senest på høstparten neste år er disse diskettene en saga blott, sier Mathisen til Nettavisen NA24.

- Allerede i 2009 så vi at disse diskettene ikke hadde noen fremtid. Så høsten 2009 tilrettela vi for en sikret elektronisk distribusjon. Dette ble dessverre ikke fulgt opp av dem som leverte pasientjournalsystemene til fastlegene, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er dårlig økonomi

Nå har, ifølge Mathisen, en av de mindre leverandørene, System X, gjort jobben, slik at 17 til 18 prosent av fastlegene i Norge vil få pasientlistene oversendt elektronisk.

- De to største leverandørene, CGM som har i overkant av 60 prosent og Infodoc på rundt 20 prosent, vil trolig ha systemene klare innen høstparten neste år, sier Mathisen.

- Hvem betaler for utsendelsen av floppydiskene?

- Vi betaler for det og det er dårlig økonomi. Fastlegelistene må imidlertid sendes fastlegene hver måned for å ivareta pasientenes rettigheter og sikkerhet, sier Mathisen.

1,2 og 1,3 millioner kroner

- Hvor mye koster det?

- Prisen vi betaler per år er mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner. Dette er totalt for porto, produksjon av innholdet på diskettene og selve diskettene, sier Mathisen.

- Denne ganske så manuelle rutinen fører til at fastlegene mottar de månedlige listene ca. en uke senere enn ved en sikker elektronisk distribusjon, fortsetter han.

NAV forvalter

- Så det produseres floppydisker fortsatt?

- Ja, det gjør det. Det er NAV som forvalter utsendingen for oss, sier Mathisen.

Floppydiskene inneholder informasjon over hvilke pasienter som fastlegen til enhver tid har. De sendes ut slik at den enkelte fastlege har diskettene den tiende i hver måned.

Totalt finnes det i overkant av 4.000 fastleger i Norge. 1. januar 2009 ble administrering av fastlegeordningen overført fra NAV til Helsedirektoratet.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag