NA24.no

- Er ikke allergiske mot skattekutt

Sist oppdatert:
Her er økonomens råd til utformingen av regjeringens krisepakke.

I dag møtte lederne for de tre regjeringspartiene, Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Halvorsen, en rekke økonomer for å få nye innspill til utformingen av regjeringens krisepakke. Blant annet møtte partilederne økonomene Karen Helene Ulltveit-Moe (UiO), Øystein Thøgersen og Øystein Olsen (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

I etterkant av møtet sa Øystein Olsen at det aller viktigste man nå må gjøre er å få finansmarkedene til å fungere igjen. Norske bedrifter har store problemer med å skaffe seg finansiering i et fullstendig uttørket obligasjonsmarked.

- Her må støtene settes inn, sier Olsen, som får full støtte av Ulltveit-Moe. Hun mener at situasjonen i Norge er veldig alvorlig.

Holde folk i jobb
Ulltveit-Moe la også vekt på viktigheten av å holde folk i arbeid.

- Samtidig er det viktig å huske på at vi har rekordlav ledighet her i landet, sier Ulltveit-Moe.

Øystein Thøgersen ved NHH sier at regjeringens krisepakke bør inneholde både en skattedel for eksempel gjennom redusert arbeidsgiveravgift og en del som stimulerer offentlig forbruk.

- Ut fra min vurdering bør dette være en bredt sammensatt pakke som har elementer av begge disse to delene. Hvis man gjør noe på skatt, er det viktig at disse tiltakene kan slås kjapt av når de ikke lenger er nødvendige, sier Thøgersen, som også peker på at regjeringen allerede har satt i verk en rekke tiltak, først og fremst krisepakkene for bankene og eksportbedriftene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Ikke allergisk mot skattekutt
Finansminister Kristin Halvorsen sier at skattekutt godt kan bli en del av regjeringens krisepakke.

- Vi har ingen allergi mot kutt i skattene. I forbindelse med å bekjempe arbeidsledigheten er vi villige til å sette i verk mange tiltak, sier Halvorsen.

Halvorsen sier det slett ikke er utelukket at det kommer tiltak også på skattesiden i regjeringens krisepakke som blir offentliggjort den 26. Januar, altså om 14 dager.

- Men selv om det kommer kutt i skattene, vil det på langt nær ha den samme effekten som rentekuttene fra Norges Bank har hatt i forhold til husholdningene og bedriftene. Med et lå på en million kroner har man fått 20 000 mer i året å rutte for, og det er mer enn noe skatteforslag kan komme opp med, sier Halvorsen.

Kutter i arbeidsgiveravgiften?
Senterpartileder Liv Signe Navarsete sier at det er viktigst at eventuelle skattekutt blir innrettet slik at flest mulig beholder jobben.

- Derfor kan et skattekutt kanskje komme i form av redusert arbeidsgiveravgift, skisserer Navarsete.

Regjeringen er nå i ferd med å konkludere med hvilke tiltak som skal settes i verk, men verken statsminister Stoltenberg eller finansminister Halvorsen vil inn på hvor stor krisepakke regjeringen legger opp til.

- Det er ikke klart enda hvor stor den blir, sier Halvorsen, som sier at dersom situasjonen tilsier det, kan det bli nødvendig med ytterligere pakker utover året.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere