*Nettavisen* Økonomi.

- Erna fornærmer alle innen olje og gass

Geir Pollestad (Sp) langer ut mot Ernas språkbruk. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Erna Solberg angripes av opposisjonen.

16.02.15 23:25

Statsminister Erna Solberg refses etter at hun har sagt at oljeaktiviteten har nådd toppen og at den ikke lenger vil være vekstmotoren i norsk økonomi, skriver Dagens Næringsliv.

– Når statsministeren og regjeringen sier dette så mange ganger, virker det veldig negativt på næringen. Erna Solberg etterlater et inntrykk at vi frem til nå har levd av olje og gass, men at vi i fremtiden skal leve av kunnskap. Dette er en grov fornærmelse mot alle som har jobbet i olje og gass og som jobber der nå. Det er den næringen i Norge som er mest teknologidrevet, og vi er i front i verden på å utvikle ny teknologi, sier Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget til Dagens Næringsliv.

Aps talsmann for næringspolitikk mener også at Erna snakker uklokt.

– Erna Solberg må være varsom med å snakke ned olje- og gassnæringen, for den trenger fortsatt å rekruttere ungdommen. Næringen vil være toneangivende i overskuelig fremtid på tross av en viss reduksjon i antall investeringer. Vi skal være glad for at olje- og gassnæringen fortsatt vil være så potent i norsk økonomi, sier Terje Aasland til avisen.

Erna Solberg avviser kritikken og er overrasket over angrepet.

- Det kan tyde på at de hverken har lest sin egen regjerings perspektivmelding, eller lyttet til sentralbanksjefens årstale, hvor budskapet var at norsk økonomi går fra å være i en økonomisk særstilling til en økonomi i omstilling. Ap og Sp har ikke bidratt til å forberede Norge på den omstillingen alle ser må komme. Jeg er overrasket over at de fortsatt lukker øynene for fakta og ikke tar omstillingsbehovet på alvor, sier hun til Dagens Næringsliv.

Oljeinntekter stuper
Norges overskudd i handelen med utlandet krympet kraftig i januar etter kollapsen i oljeprisene, kom det frem fra SSB mandag.

I årets første måned eksporterte Norge varer for 71,6 milliarder kroner, en nedgang på nær 21 prosent fra januar i fjor.

Årsaken er hovedsakelig at eksportverdien av råolje stupte fra 29,2 til 13,2 milliarder kroner.

Laveste siden 2001
Ifølge SSB må man tilbake til 2001 for å finne en måned med lavere eksportverdi for råolje.

Nedgangen tilskrives fallet i oljeprisen fra 671 til 371 kroner i året frem til utløpet av januar. I tillegg eksporterte Norge færre fat, grunnet dårlig vær på sokkelen.

I januar ble det eksportert 35,5 millioner fat råolje, 7,9 millioner færre fat enn i fjorårets første måned.

Samtidig falt verdien av gasseksporten med 2 prosent til 24,1 milliarder kroner, mens fastlandseksporten endte på 33,2 milliarder kroner, en nedgang på 2,2 prosent.

Svømmer i olje
I oljemarkedet har prisene falt dramatisk siden i fjor sommer. Selv om brentoljeprisen er opp 26 prosent den siste måneden, fra en bunn i midten av januar, er nedgangen fortsatt på nærmere 50 prosent siden toppen i juni.

Blant analytikere har mange pekt på forhold på tilbudssiden som årsak til kollapsen, etter at utvinning av skiferolje i USA har skutt fart de siste årene.

I tillegg har oljekartellet OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, ikke vist tegn til å ville kutte i produksjonen for å stanse prisfallet, men heller valgt å forsvare markedsandeler. Ved det seneste OPEC-møtet i slutten av november ble produksjonskvoten på 30 millioner fat om dagen opprettholdt, noe som la enda mer press på oljeprisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag