NA24.no

- Erna og Siv bør droppe alle valgløftene

Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå må folk flest få det bedre, mener sjeføkonom.

Torsdag er Statistisk sentralbyrå (SSB) ute med inflasjonstallene for september.

Her kommer det frem at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) faller fra 2,5 prosent i august til 1,7 prosent i september.

SSB beskriver fallet med at det kan skyldes ulikt forløp i prisene på flyreiser, klær og matvarer i år sett i forhold til samme måneder i fjor.

Fallet til 1,7 prosent er langt svakere enn hva Norges Bank har sett for seg.

- Sentralbanken har tatt feil i et år
Sentralbanken og markedet ventet en vekst i KPI-JAE på 2,2 prosent, etter et kraftig hopp i august på grunn av økte priser i matvarer, møbler og transport. Ved utgangen av året er inflasjonen venter sentralbanken at infliasjonen vil ære på 2,5 prosent, tilsvarende som i august.

- Det viser hvor feil Norges Bank og majoriteten av analytikerne i inn- og utland tar. Det er rart med tanke på strømmen av dårlige tall som har kommet det siste året og husk at uansett hva vi gjør i oktober kan vi ikke redde fjerdekvartal. Så da blir det fem kvartaler med lavkonjunktur før man kan komme med mottiltak, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, til Nettavisen NA24.

I markedet svekket kronen seg markert etter tallene, men Andreassen er mer opptatt av andre ting enn inflasjonstallene.

- De betyr fint lite, men det er ikke uten grunn at konjunkturene har vært svake i et år. Sentralbanken og deres venner har feiltolket bildet i et år, men det kan alle gjøre og så kan man snu. Nå er det derimot på tide med skikkelig stimuli, sier han.

- Feite fine skatteletter
Og med skikkelig stimuli peker han på endringer enten innen finanspolitikken, rentesettingen eller valutakursen.

Av disse er det spesielt skattekutt som peker seg ut, men ikke de som Erna og Siv har foreslått.

- De pengene som Høyre vil gi de til rike vil ikke påvirke norsk økonomi i det hele tatt. Det man trenger er feite fine skatteletter for arbeidsfolk og det er det ingen som har foreslått. Jo mer man gir i skattelette, jo mindre må man kutte renten.

Selv vil han gjøre maten billigere.

- Jeg vil gjerne kutte momsen med et prosentpoeng, droppe matmomsen helt eller kutte skatt på alminnelig inntekt. Kutter man matmomsen helt vil det koste 20 milliarder kroner og hjelpe alle i Norge med økt kjøpekraft. Det passer også godt inn i norsk økonomi for oljefondet har blitt mye større enn man trodde og det er ikke rom for å øke lønningene med tanke på konkurransekraften

- Alle nordmenn bør få et løft nå og det gir man gjennom brede skatteletter som momskutt. Det er vi så rike at vi har råd til, sier Andreassen.

- Dropp valgløftene
For Erna og Siv har han ytterligere et råd.

- Regjeringen bør droppe alle valgløftene sine. For hvem bryr seg om fire år om hva de lovte i en eller annen gymsal, et eller annet sted. Gi heller skikkelig med skatteletter slik at vanlige arbeidsfolk får mer å rutte med. De kan ikke gi mer i lønnstilegg, for det priser oss ut mot naboene. Men saftige skatteletter får opp kjøpekraften til folk flest

Det tviler han imidlertid at vil skje.

- Men det er utenkelig for politikerne, for det hjelper ingen av spesialgruppene som har hjulpet dem til makten. Det man burde legge på hylla er hva alle disse særgrupperingenes ønsker, som Arbeiderpartiets LO og Høyres oligarker

Skulle det ikke bli skattekutt for folk flest tror han renten kuttes fra dagens 1,5 prosentpoeng.

- Gir man ikke skatteletter er det rom for betydelige rentekutt i tiden fremover

Selv om han er klar på at landet nå trenger litt mer fart er Andreassen også klar på at ting kunne ha vært verre.

- Dette er ikke noe annet enn forbigående problemer i verdens rikeste land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere