NA24.no

Partileder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson var i Norge og drev valgkamp utenfor stortinget i midten av august.
Partileder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson var i Norge og drev valgkamp utenfor stortinget i midten av august. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Et ekstremt og totalt uprofesjonelt parti

Sist oppdatert:
Det går mot et brakvalg for SD på søndag.

Søndag 14. september går svenskene til urnene i «Riksdagsvalget».

Det går trolig mot et regjeringsskifte etter åtte år, hvilket gir den tidligere sveiseren Stefan Löfven som leder Socialdemokraterna, opprykk til statsministerstolen.

- Laber

- Hvilke konsekvenser får dette for Norge og hvordan vil det påvirke norsk politikk?

- Interessen for svensk politikk er ikke overveldende, det gjelder også motsatt, så jeg venter ikke noen umiddelbar stor påvirkning vestover, sier kommentator hos Minerva, Jan Arild Snoen, til Nettavisen. 

Minerva er et politisk tidsskrift, som opprinnelig var studentavisen til Den Konservative Studenterforening (DKSF), som fortsatt eier dem.

Les også: Loretta (40) er«den siste svensken»

- Men det er naboland med mye til felles og som har partier som snakker mye sammen, så en viss effekt er det, legger han til.

Slik gikk det i 2010.


- Nytter ikke å skjelle dem ut

Slik forklarer han taktskifte i svensk politikk:

- Det er ikke oppsiktsvekkende at en regjering som har sittet en stund, taper. Mye av det som skjer nå skyldes «tretthet», velgerne er lei og den sittende regjering har gått tom for ideer og prosjekter – altså samme skjebne som de rødgrønne led i Norge i fjor høst.

Les også: Norske Siri får stemme

- Hvordan vurderer du muligheten for å kunne spise opp det forspranget Socialdemokraterna har?

- Slik jeg ser det, er det ikke mulig å ta igjen. Men – det er først og fremst Sverigedemokraterna som gjør det bra, i tillegg til Miljøpartiet, sier Snoen.

- De har forsømt seg

Han mener de store partiene har forsømt seg:

- Sverigedemokraterna er mye mer ytterliggående enn Frp. For fire år siden fikk de cirka 6 prosent, hvilket sjokkerte svenskene – nå ligger de an til å få det dobbelte. Det er et ekstremt og totalt uprofesjonelt parti. At det vinner frem skyldes proteststemmer – og jeg mener det viser et sykdomstegn i politikken over kjølen – de har ikke turt å ta innvandringsdebatten på alvor, men lagt lokk på den debatten vi i Norge har hatt lenge, sier Snoen.

- Partiet fyller et behov som fins i det svenske folket, og det hjelper ikke å skjelle dem ut, ikke de som sympatiserer med dem, heller.

- Norske nynazister kan bli oppildnet

Han sier det blir for mye «sort-hvitt-tenking» - og savner nyansene:

- Enten er du for fri innvandring eller halv-fascist. Det er selvsagt ikke slik, sier han.

- Hvor skummelt er det at partiet har medlemmer som åpenlyst lefler med nazisymboler?

- Vel, det er ingen fare at Sverige blir overtatt av nazister, men det er et klart sykdomstegn at slike holdninger får vokse i et stort parti. Dette kunne vært avverget. Norske nynazister kan bli oppildnet – men miljøet i Norge er lite og stakkarslig. Men vi har jo dessverre erfart at det skal ikke mer enn én til.

- Sverigedemokraterna er et fremmedfiendtlig, ensaksparti - ikke noe annet.

Minerva er et politisk tidsskrift, som opprinnelig var studentavisen til Den Konservative Studenterforening (DKSF), som fortsatt eier dem.


- Ikke mye å lære for Støre

- Hvordan vil det eventuelt påvirke Støres posisjon atStefan Löfven overtar?

- Jeg tror ikke det har noen målbar betydning, Socialdemokraterna gjør et veldig dårlig valg, så det er ikke så mye å lære av det. Jeg tror heller ikke det blir noen vesentlig omlegging av politikken, sier han.

Når det gjelder ungdomsledigheten, som Norge merker direkte konsekvenser av, tror ikke Snoen på noen «quick-fix».

- Jeg tror ikke noen kan levere en trylleformular på dette feltet, sier Snoen.

- Hva synes du er mest spennende med valget søndag?

- Det er en viss spenning knyttet til om opposisjonen får flertall, ikke bare blir større enn den sittende borgerlige blokken. Og det er interessant å se hvor store Sverigedemokraterna blir, ifølge Snoen.

Sveriges neste statsminister var æresgjest på Aps landsmøte.


- Nordmenn later som

- Hvorfor bryr ikke nordmenn seg om dette valget?

- Svaret er enkelt: Nordmenn er ikke så interessert i utenrikspolitikk som de later som. Dessuten har de store partiene nærmet seg hverandre, slik at alternativene ikke fremstår som særlig klare, mener Snoen.

- Hva har statsminister Fredrik Reinfeldt lyktes med?

- Den sittende regjeringen har fått en rimelig grei orden i svensk økonomi, redusert skattene for vanlige arbeidstakere og kuttet på sosiale goder for å få folk i arbeid. Dette har fungert noenlunde.

- Hva tror du – kommer Reinfeldt til å trekke seg på søndag?

- Ja, jeg tror at han nå kommer til å forlate svensk politikk.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere