NA24.no

- Et enormt tap for moteverden

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Toppmodell Iselin Steiro og stylist Kjell Nordström om Alexander McQueens bortgang.

(SIDE2): Den internasjonale stjernedesigneren, Alexander McQueen (40), ble funnet død i sitt hjem i London torsdag formiddag.

BAKGRUNN:Alexander McQueen er død

- Et stort sjokk
For stylist, frisør og designer Kjell Nordström, tidligere kjent som Baron von Bulldog, kom beskjeden om den britiske designerens bortgang som et stort sjokk.

- Dette er dypt tragisk. Et stort tap for moteverdenen. De som har kommet i nærheten av hans genialitet er heldige, sier Nordström til Side2.

Den svenske designeren hadde Alexander McQueen som en av sine store designfavoritter - ved siden av John Galliano og Yves Saint Laurent.

- McQueen definerte og tilførte moteverdenen noe helt nytt, han ga det et helt nytt univers. Jeg har fulgt ham siden hans første kolleksjon for Central Saint Martins i London.

- En legende
Den norske toppmodellen, Iselin Steiro, gikk motevisninger for Alexander McQueen i 2005 og 2006.

Hun har nettopp landet i New York når Side2 får tak i modellen, og Steiro får i likhet med Nordström sjokk over den tragiske beskjeden om designerens brå dødsfall.

- Alexander McQueen var en unik moteskaper og kunster som aldri var redd for å sprenge grenser innenfor klesdesign, sier Iselin Steiro til Side2 om designeren.

- Han satte ny standard og redefinerte seg selv for hver kolleksjon, sier hun og avslutter med:

- Han er en legende.

Til venstre i saken kan du se bilder fra flere av hans kolleksjoner.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Skygge på moteukene
Det er kommende moteuker i både London, New York og Paris, så vel som her hjemme i Norge. I New York skulle klærne fra kolleksjonen «McQ» vært vist torsdag ettermiddag, men den visningen ble selvsagt kansellert.

Oslo Fashion Week går av stabelen 15. februar, og det er liten tvil om at samtlige moteuker vil bære et preg av at en stor designer er død.

- Dette vil helt klart legge en skygge over moteukene, sier Nordström.

Samarbeid med McQueen
Den norske designeren Solveig Elton Jacobsen jobbet på et prosjektarbeid sammen Alexander McQueen da hun studerte i London for noen år siden.

Her hjemme designer hun under merket «Elton & Jacobsen» sammen med sin søster Åshild Elton Jacobsen, og har hatt visninger under Oslo Fashion Week. Hun ble også kåret til Årets Debutant under moteuken i 2007.

For designeren var det nettopp McQueen som gjorde at hun ville studerer design.

- Han var en stor inspirasjon for meg helt siden jeg begynte å interessere meg for mote, og han var grunnen til at begynte å studere. Målet var å få jobb hos ham i studioet hans, og det fikk jeg, forteller Solveig Elton Jacobsen til Side2.

- Nesten slavearbeid
Hun jobbet i studio i fem måneder, og beskriver tiden der som tøff, men lærerik.

- Det var nesten litt slavearbeid, han er jo perfeksjonist, så ingenting ble overlagt til tilfeldighetene. Jeg lærte meg å jobbe hardt i alle fall, sier hun. Jacobsen ble aldri kjent med McQueen, men han var tilstede i studio tre dager i uka i og med at han var kreativ leder og det nøt hun godt av i læreperioden.

- Jeg fikk gleden av å jobbe med high end fashion, som er mer i nærheten av couture enn ready-to-wear. Det var veldig inspirerende å se ham jobbe, sier hun

- McQueen er perfeksjonist og ekstrem i utrykket, han brydde seg ikke svingningene i moteverdenen, men var heller den som skapte dem med sine utrolige detaljer og sans for dekor og broderier. Jeg kommer til å savne hans kolleksjoner veldig, fordi en aldri vet hva en får, sier designeren som er i gang med gravøl for sin tidligere arbeidsgiver når Side2 tar en prat med henne.

- Han var veldig bra. Det er et sjokk og et utrolig tap for moteverdenen at han er borte.

2854

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere