NA24.no

- Et ikke ubetydelig beløp

Foto: Ole Berg Rusten / SCANPIX
Det blir dyrere for Norge når Bulgaria og Romania blir EU-medlem.

I et intervju med NA24 forteller EUs ambassadør i Norge, Percy Westerlund, at EU kommer til å begjære at Norge må betale ekstra når Romania og Bulgaria kommer inn i EU-varmen.

NA24 - din nye næringslivsavis

Et betydelig tillegg
- Det blir et tillegg. Et ikke ubetydelig tillegg. Jeg ønsker ikke å tallfeste dette, men vårt utgangspunkt er at Norge og de andre Efta-landene skal betale etter de samme premissene som ble lagt til grunn sist, sier Westerlund til NA24.

Den siste utvidelsen av EU med 10 medlemsland for to år siden kostet Norge 10 milliarder kroner over fem år. Onsdag skrev NA24 at det er mulig at Norge må ut med ytterligere fire milliarder kroner når Bulgaria og Romania blir medlem.

4 mrd for høyt
- Fire milliarder kroner er for høyt, men jeg vil ikke tallfeste dette. Det vil heller ligge på de nivåene som Aftenposten refererte til, sier Westerlund.

I forrige uke skrev Aftenposten at Norge må ut med rundt 550 millioner kroner når Bulgaria og Romania blir EU-medlemmer neste år. Dette tallet er for lavt, sa NA24s kommentator Paal Frisvold onsdag.

Norge kommer til å ta mesteparten av regningen. Sist nektet de to andre Efta-landene, Island og Liechtenstein å betale så mye som man klarte å forhandle seg frem til. For å få avtalen i boks måtte Norge ta mesteparten av kaka.

Norge tar mesteparten av regningen
Norge endte opp med å måtte betale 97,5 prosent av totalregningen.

- Sluttsummen på 10 milliarder over fem år var rundt 45 prosent av vårt utgangspunkt da vi startet forhandlingene, sier Westerlund.

Bidraget fra alle EØS-landene går til å muliggjøre at de fattige landene og regionene i det indre markedet kan forberede seg på den fri konkurransesituasjonen som oppstår.

- Og utgangspunktet vårt var at Efta-landene skulle ha vært fullverdig medlemmer i det indre marked skulle bidrag på samme nivå som medlemslandene, sier Westerlund.

20 milliarder
- Så et fullstendig gjennomslag for EUs krav ville betydd en kostnad for Norge på i overkant av 20 milliarder kroner over fem år?

- Jeg vil ikke tallfeste dette, men som sagt endte vi opp med rundt 40 prosent av utgangspunktet. Mange mener Efta-landene har en privilligert avtale som er meget bra økonomisk, sier Westerlund.

Blant annet er jordbruk og fisk holdt utenfor dagens avtale. Avtalen gir Norge tilgang til alle de Østeuropeiske landene på samme vilkår som EU-landene.

- Jeg så at Norges handel med de nye medlemslandene er fordoblet de siste årene. Vi kommer til å se en spektakulær økonomisk utvikling i disse landene, sier Westerlund.

Permanent
- I utgangspunktet betalte Norge en inngangsbillett for å få tilgang til EUs indre marked. Det kan virke som at ordningen nå er blitt permanent?

- Vi har en avtale på fem år så får vi se hva som hender i 2009, sier Westerlund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere