NA24.no

(Volcanic Ash Advisory Centre)

- Et lite håp om bedring

Sist oppdatert:
Avinor aner tegn til bedring, men ifølge meteorologene blir gleden kortvarig.

Ferske offisielle estimater fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (VAAC) viser at det kan være tegn til bedring i askekrisen etter vulkanutbruddet på Island onsdag.

Askeskyen etter vulkanutbruddet har torsdag rammet rundt 120.000 norske flypassasjerer, og ifølge Eurocontrol vil mer enn 50 prosent av alle flyginger mellom USA og Europa bli innstilt fredag.

LES: ALT OM FLYKAOSET

- Håp om bedring
Områdeleder Jens Petter Duestad i Avinor mottok ved 20-tiden torsdag nye prognoser, og ved første øyekast kan det se ut til at situasjonen kan bedre seg.

- Det kan se ut til at det er et håp om bedring, men vi har ikke fått sett så nøye på prognosene enda, sier Duestad til Nettavisen 20.10 torsdag kveld.

Han forteller at Avinor først skal ha en telefonkonferanse for å få dataene verifisert, før de konfererer med flyselskapene.

- Det eneste jeg kan si foreløpig er at vi ser et noe mer positivt bilde enn vi har sett tidligere, uten at vi vet helt hva det betyr enda, sier han.

Mulig åpning fredag
Under en pressekonferanse i Helse- og omsorgsdepartementet torsdag ettermiddag sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at norsk luftfart kan stå på bakken i flere dager framover.

Nye prognoser viser at noen flyplasser kan åpnes deler av dagen fredag.

- De dataene vi nå har gir et lite håp om at det kan være mulig å åpne noen flyplasser i fra Bodø fredag, og ha flyavganger derfra både nordover og sydover, muligens så langt syd som til Trondheim. Men dette er vi fortsatt ikke sikre på, sier Duestad til Nettavisen 21.20 torsdag kveld.

Avinor vil fortsette å innhente data for å se om dette blir mulig, og en endelig avgjørelse vil bli tatt tidlig fredag morgen.

- Vi forholder oss til de data som Met Office har laget, og basert på disse ser det ut til at det fra 08-tiden fredag morgen vil være mulig å ha noe flytrafikk i fra Bodø. Det er ingenting som tyder på at det vil være mulig å avvikle noen flytrafikk lenger sør enn Trondheim fredag.

Les mer: Slik ser det ut lørdag

- Må være en stabil situasjon
Avinor sendte torsdag kveld ved 23-tiden ut en pressemelding om at luftrommet over hele Norge vil holdes stengt fram til fredag morgen. Først da vil Luftfartstilsynet og Avinor ta stilling til den videre utviklingen.

- Det må være en stabil situasjon over en viss tid før det vil ha noen hensikt å åpne større deler av luftrommet igjen, presiserer konsernsjef Sverre Quale i meldingen.

Avinor vil komme med en ny melding i etterkant av møtet i morgen, sammen med den siste prognosen

Hvor lenge luftrommet er stengt, avhenger av hvor lenge vulkanen på Eyjafjall på Island fortsetter å spy ut aske, og i hvilken vindretning denne asken blåser.

Forbigående bedring
Jan Erik Johnsen i Meteorologisk Institutt bekrefter at det i natt vil være en forbigående bedring over Sør-Norge, men at det utover dagen fredag vil utvikle seg tilbake til samme situasjon som det har vært torsdag.

- Vindretningen vil svinge litt natt til fredag, men det vil fortsatt være samme fare, sier han.

Johnsen forklarer at prognosene viser at situasjonen ville være den samme frem til sent lørdag. Da er det muligheter for at situasjonen igjen kan bedre seg.

- Ut i fra det vi kan se av prognosene tyder det på at det meste av søndagen vil bli bra. Men dette forandrer seg stadig, og kan endre seg.

Tiltar i styrke
Og torsdag kveld ser det ut til at Eyjafjallajökulls utbrudd bare tiltar i styrke.

- Seismografene viser at intensiteten har vært økende siden i dag tidlig, sier geofysiker Pall Einarsson ved Universitetet på Island til Reuters.

Ser mørkt ut
Meteorologisk institutt laget torsdag formiddag en egen beregning på hvordan askeskyen kommer til å utvikle seg, og det er deprimerende lesning for reisende.

Klokken 02.00 natt til lørdag vil askeskyen ifølge instituttets beregninger ligge godt over Skandinavia og den nordlige delen av Mellom-Europa.

Nederst i saken kan du se bildekarusellen med hele den beregnede utviklingen av støvskyen fram til lørdag klokken 02.00.

- Vi har satt i gang en ny beregning for 10 dager fram. Den vil ikke være ferdig før fredag morgen. Disse partiklene kan lett være i luften i fem til sju dager, sier direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt.

Utviklingen
Meteorologisk institutt forteller på sin hjemmeside at vinden foreløpig blåser asken østover fra Island. Kjetil Tørseth ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) fortalte Nettavisen tidligere torsdag at asken fra vulkanen på Eyjafjallajokul har sprutet 6000 meter opp i atmosfæren. Der, i den frie troposfæren, er luftstrømmene svært raske, og asken transporteres derfor fort over store avstander.

Les også: Slik går askeskyen

Torsdag ble asken transportert i et bredt belte mot Norge og England. Fredag vil vinden dreie og sende større mengder aske over Danmark, Nord-Tyskland og Nederland.

I perioden fram til lørdag er det lite nedbør, og dette gjør at asken forblir i luften.

De mørke feltene viser asken som føres med jetstrømen i en høyde av ca. 10 kilometer.

Først er det mye vanndamp som skjuler asken, men på slutten trer asken fram. Asken er blandet med andre partikler, feks. is.

Her kan du se en video av et fly som flyr over vulkanen på Island:

Billedkarusellen under viser utviklingen fra torsdag og frem til lørdag klokken 02.

3161

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere