- Et mentalt gjennombrudd

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Russland-ekspert mener avtalen vil gjøre det lettere for russerne å samarbeide om andre forhold.

27.04.10 16:40

Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev kunngjorde tirsdag formiddag at Norge og Russland endelig har funnet en løsning på delelinjen i Barentshavet.

Les også: Enighet om delelinje

Dette kom som en overraskelse på mange Russland-eksperter.

- Jeg forventet ikke at man skulle være i stand til å underskrive en slik avtale, sier Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski til Nettavisen.

- Sånn sett er jeg politisk overrasket, sier han glad.

Han forklarer dette slik:

- Vilje til å tenke rasjonelt
- Det har hatt med min forståelse av hovedprinsippene i russisk utenrikspolitikk å gjøre, der har man i flere år praktisert en linje uten kompromisser, så dette er et viktig signal fra Russland: De viser omverdenen at de er villig til å tenke rasjonelt og inngå kompromisser.

Støre: - En historisk dag

Nupi-forskeren er begeistret for de positive signalene:

- Det er et viktig mentalt gjennombrudd for Russland fordi de har en følelse av at de har mistet kontroll med store områder etter oppløsningen av Sovjetunionen. Det vil gjøre det lettere å samarbeide om andre forhold også.

Han sier at mange konflikter hvor russerne spiller en rolle, i mediene omtales som «kamp» og «kappløp».

«Vinn-vinn-avtale»
- Kan du utdype hvilke signaler russerne sender ut med avtalen?

- De sender ut signaler om at de er interessert i pragmatiske løsninger. Her ser vi en enighet om en grenselinje, basert på Folkeretten. Avtalen kan statuere et eksempel i andre tilsvarende saker, sier Godzimirski.

- Det er en vinn-vinn-avtale som gir politisk gevinst til både Norge og Russland. Det er snakk om store områder, 175.000 kvadratmeter som skal deles på to. For Norge betyr det cirka en fjerdedel av landet, for Russland tilsvarende en region.

- Hvor viktig erdenne avtalen?

- Å ha avtalen på plass, er viktig for begge land, men Norge som minste forhandlingspart har kanskje mest grunn til å være fornøyd.

- Fornuftens dag
- Vil du beskrive dette som en gledens dag?

- Det er i hvert fall en fornuftens dag. Veien fram har vært lang og slitsom, ler han

- Norge gir avkall på noe, Russland også. Det er snakk om store områder - en firedel av Norge.

- Mentalt gjennombrudd
- Hvordan tror du dette vil oppfattes i Russland?

- Det kommer til å ha en positiv gjenklang, selv om noen vil mene at det ikke var riktig å gi avkall på dette området. Russland har forhandlet fram en avtale med en av sine naboer – det er et positivt signal.

Han tror ikke nasjonalforsamlingen kommer til å sette kjepper i hjulene for selve ratifiseringen.

- Disse avtalene må ratifiseres i begge land, og statsdomen har vist en viss motvilje til å signere slike avtaler før, men her har nok Putin gitt sine råd, slik at det er fritt fram.

Barentssekretariatet, som har som primæroppgave å støtte norsk-russiske samarbeidsprosjekter i norsk og russisk del av Barentsregionen, sier at dagens kunngjøring er svært viktig for deres arbeid.

- Dette er en merkedag i norsk-russisk historie. Dette var det eneste gjenstående problemet. Når det gjelder Stoltenberg, så har han gjort en fantastisk jobb, sier generalsekretær Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet til Nettavisen.

Kan åpne for mer oljesamarbeid
Russland-ekspert Arild Moe, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, ante at Norge og Russland var i nærheten av å finne en løsning på det som omtales som det største problemet i det bilaterale forholdet.

Men Moe ble likevel overrasket over dagens kunngjøring.

- For Norge og Russland, så kan dette ende med et samarbeid på ressursutvinning i området, sier Moe til Nettavisen.

- Men hvem er det som har ofret mest for å få på plass denne avtalen?

- Det er ikke så lett å si. Det ser ut som at det er en 50/50-deling, og det høres jo veldig greit ut for begge parter å forsvare, men det er usikkert om det finnes ressurser i området fordi man ikke har boret der, sier Moe.

- Mer olje på russisk side
- De indikasjonene som allerede finnes, tyder på at det er større sannsynlighet å finne noe på russiske sokkel enn på norsk sokkel. Men det er usikkert for begge, fordi det er en ukjent størrelse på ressurser i området, sier Moe.

Dermed åpner dagens nyhet for fremtidig oljeutvinning i området.

- Det vil jo være avhengig av beslutninger på russisk og norsk side – om man vil drive med oljeutvinning. Og dette er jo en lang prosess, som vi vet. Men det kan resultere i samarbeid mellom Russland og Norge. Det kan jo tenkes at det finnes felt som sniker seg på begge steder, og da må man ha en deling, sier Moe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Russland

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag