NA24.no

- Et modig vedtak

For første gang på 18 år skal YS gå til forhandlingsbordet sammen med LO.

- Det var et modig vedtak. For første gang siden 1992 skal YS samordne et hovedoppgjør mot NHO, forklarer YS' leder Tore Eugen Kvalheim.

NA24 - din næringslivsavis

Det betyr at YS - Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - møter på Majorstuen den femte mars sammen med LO, for å forhandle med NHO.

- Vi vet at hvis alle grupper møter med enkeltkrav blir det lettere å spille dem opp mot hverandre og det gjør at oppgjøret totalt blir mindre, sier Kvalheim til NA24.

Pensjon og mer lønn


Både AFP og lønn står på dagsorden.

- AFP betyr veldig mye for veldig mange av våre medlemmer. Og skal vi prege fremtidens AFP-modell må vi sitte ved forhandlingsbordet nå. Sliterne må få AFP. Samtidig som vi må forplikte oss til en arbeidslinje. Vi ønsker bærekraftig AFP-ordning som står i mange år og gjennom ulike regjeringer, sier Kvalheim.

YS har med andre ord det forbundet kaller en tosporsmodell. Den skiller seg noe fra LOs modell. YS går inn for en pensjonsordning som ser ut som dagens modell, der man kan tre ut av arbeidslivet først mot avkorting av inntekt, pluss en nøytral modell der man kombinerer arbeidsinntekt med AFP.

Store forventninger
Onsdag fatter YS vedtak om det inntektspolitiske dokumentet som skal tas med til forhandlingsbordet.

- NHO og LO kan bli enige om hva som helst, men hvis myndighetene mener det blir for dyrt, så blir det ingen avtale, sier Kvalheim til NA24.

YS håper på en løsning.

- Vi går til forhandlingsbordet med håp om en mulig løsning. Vi er innstilt på å samarbeide. Samtidig er det vanskelig å finne en løsning på grunn av både AFP og de generelle økonomiske kravene. Mange har store forventninger til inntektsoppgjøret, sier Kvalheim til NA24.

Han mener det fortsatt er god verdiskaping i landet og at YS' medlemmer skal ha sin rettmessige andel av denne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere