*Nettavisen* Økonomi.

- Et økonomisk Pearl Harbor

Foto: (Foto: AP/Scanpix)

Investorlegenden presser på for finansiell redningspakke.

24.09.08 17:44

Warren Buffett, som figurerer i toppen av Forbes liste over verdens rikeste, går ut med en støtteerklæring til den foreslåtte krisepakken til finanssektoren.

NA24 - din næringslivsavis

Finansminister Henry Paulson har, i samråd med sentralbanksjef Ben Bernanke, gått inn for å kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene. Dette skal styrke balansen og hindre at flere finansselskaper må ta nye gigantiske tap.

- Pearl Harbor
I et intervju med CNBC denne onsdagen sammenligner Buffett problemene finanssektoren står overfor med det japanske bombeangrepet under andre verdenskrig. Han kaller krisen et «økonomisk Pearl Harbor» og gir sin fulle støtte til den Paulsons forslag.

- Jeg vedder på at kongressen gjør det riktige for den amerikanske allmennhet og godkjenner proposisjonen, sier investorlegenden i et intervju med CNBC, ifølge Bloomberg News.

Kjøper i finanskjempe
Det ser dog ut til å ikke bare være uselviske grunner til denne støtteerklæringen. Foruten å allerede være eksponert mot finanssektoren som største eier i finansselskapene Wells Fargo & Co., American Express and U.S. Bancorp, topper han amerikanske finansmedier i dag med sitt storkjøp i banksektoren.

I går kveld, etter børsslutt i USA, ble det klart at han investerer opptil hele 10 milliarder dollar i den tidligere investeringsbanken Goldman Sachs. Goldman har, som sine konkurrenter, vært i svært hardt vær den siste tiden, men har kommet komparativt godt ut.

Les mer:Buffet gir opptur i USA

- Det ultimate godkjenningsstempelet
Investorer jubler over at Buffett er kommet med på laget

- Warren Buffett er det ultimate godkjenningsstempelet, skriver en analytiker fra UBS i et analysenotat, ifølge Marketwatch.

Buffett har blitt en levende legende i investorsirkler. Hans nese for gode investeringer har gitt investeringsselskapet hans, Berkshire Hathaway, fenomenal avkastning og gitt mannen selv tilnavnet «Orakelet fra Omaha»

Det har gått sport i å følge Buffetts investeringer, og i en tid med alvorlig tillitskrise i markedet er investorer desperate etter noe eller noen de kan stole på. Goldman-aksjen stiger 3,5 prosent på fornyet tillit.

Støtter omregistrering
Investeringen skjer like etter at Goldman har godt over fra å være investeringsbank til å bli regulert som en vanlig bank under sentralbanken.

- Buffett sier at, med mindre belåning og en mer stabil finansiering, er dette en institusjon det er verdt å investere i, sier Pat Dorsey, aksjeanalysedirektør ved Morningstar, til Marketwatch.

- Fra Buffetts perspektiv har du et selskap i verdensklasse i et mindre konkurranseutsatt marked og forhåpentligvis en mindre risikabel forretningsmodell, konkluderer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.