NA24.no

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin (Faksimile Tiden)

- Et personlig nederlag for dronning Silvia

Sist oppdatert:
Tapte oppgjør mot svenske aviser.

Dronning Silvia anmeldte flere svenske medier etter at de publiserte bildet «Pizzabuffén»

Bildet viser kong Carl Gustafs (67) påståtte elskerinne Camilla Henemark (48) naken med kroppen delvis dekket av pizza liggende langstrakt på et bord. Rundt bordet sitter kongen og flere av hans venner knyttet til skandalene i kjølvannet av boken «Den motvillige monarken» som ble sluppet i november 2010. Blant andre gangsterlivvakten Daniel Webb, nakenfotograf Bingo Rimér, pornokongen Mille Markovic og hoffets informasjonssjef Bertil Ternert.

På gulvet sitter Silvia med en børste, tilsynelatende opptatt prøver å skrubbe bort et hakekors fra gulvet. Dette skal gjenspeile nazistanklagene mot den svenske kongefamilien fra før og etter andre verdenskrig.

- Ville tilbakevise nazi-tilknytning

- Det er klart at det må oppleves som et lite nederlag for både hoffet og dronning Silvia personlig at de ikke nådde fram med sitt klagemål, sier Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert, til Nettavisen.

Totland tror ikke det er selve pizzagildet Silvia reagerte mest på, men at hun selv lå nede i hjørnet og skrubbet på et hakekors og prøvde å sope det under teppet.

- En klar antydning til påstandene om farens påståtte nazi-tilknytning, som hun har kjempet for å tilbakevise, sier han.

- Smakløst

Bildet «Pizzabuffén» ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Tiden i oktober. Senere er bildet også publisert i Aftonbladet, Expressen og Sydsvenskan.

- Pressens Opinionsnämnd finner ingen grunn til å felle Tiden, Expressen, Aftonbladet eller Sydsvenskan. Bildet kan ses på som smakløst, men POs oppgave er ikke å vurdere dette. Oppgaven er å vurdere om det som publiseres kan ha medført det presseetisk overtramp, heter det i uttalelsen.

Det var i februar dronning Silvia klaget inn mediene til Pressens Opinionsnämnd, klageinstansen svenskene henvender seg til når de føler seg dårlig behandlet av pressen.

Ga godkjennelse

Det er kunstner Elisabeth Ohlson Wallin som har laget det satiriske bildet. Montasjebildet er kalt et skandaleverk og et angrep på det svenske kongehuset.

LES OGSÅ: Kungen spiser pizza på sin nakne elskerinne

Kunstverket kom som en overraskelse på kongens såkalte elskerinne, men hun har gitt sin godkjennelse til bruk.

- Hun skal få ha sin kunstneriske friheten alle kunstnere fortjener, selv om ikke jeg står bak dette verket, sier Camilla Henemark til Expressen.

Bildet av Camilla naken beskriver kunstneren som et bilde på kvinneundertrykkelse, og hvor ille man behandler kvinner i dette miljøet.

- Det har jo vært en følsom prosess. Dette er mitt resultat av oppfatningen jeg har hatt av kongehuset de siste årene. Jeg er ikke helt antimonarkist, men jeg er følsom overfor maktmisbruk når mennesker med makt blir arrogante og begynner å gjøre som de vil. Denne historien er et tydelig eksempel på hvordan det går når det går galt, sier Ohlson Wallin til Expressen.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentarer fra informasjonsavdelingen ved det Kungliga slottet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere