*Nettavisen* Økonomi.

- Et tiår med sløsing

Foto: MICHAEL REYNOLDS (Scanpix)

Obama budsjetterer med gigantunderskudd - og gir forgjengeren skylden.

01.02.10 21:58

Det vil også neste år være et gapende hull i det amerikanske statsbudsjettet. Det viser budsjettforslaget president Barack Obama la frem mandag.

Den gode nyheten er at underskuddet i 2011 ventes å bli mindre enn i 2010. Men det er også en svært lav list å hoppe over.

Ifølge presidentens budsjett ligger underskuddet i år an til å bli 1.556 milliarder dollar, eller drøyt 10 prosent av bruttonasjonalproduktet. Neste år ventes underskuddet å bli 1.267 milliarder dollar. I 2009 var tallet 1.413 milliarder.

Forslaget gjelder budsjettåret 2011, som begynner 1. oktober i år. Det skal nå behandles av Kongressen, og alt tyder på at det blir harde tak.

To hensyn
Da Obama presenterte budsjettet sa han at han normalt ville begynt umiddelbart med å kutte underskuddet da han overtok, men han viste til at man var i en ekstraordinær situasjon hvor utgiftskutt eller skatteskjerpelser kunne forverret en allerede elendig økonomi, og han la indirekte skylden på forgjengeren, George W. Bush.

- Det er et budsjett som reflekterer de alvorlige utfordringene vårt land står overfor. Vi er i krig. Vår økonomi har mistet syv millioner jobber de to siste årene. Og det offentlige er i dyp gjeld etter det som bare kan beskrives som et tiår med sløsing, sa Obama.

- Faktum er at for ti år siden hadde vi et budsjettoverskudd på mer enn 200 milliarder dollar, med anslåtte oveskudd til horisonten. Men gjennom de siste ti årene har den forutgående administrasjonen og forutgående Kongresser etablert et kostbart, nytt medisin-program (utvidelse av Medicare, som dekker eldre. red. anm.), gjennomført massive skattekutt for de rike, og finansiert to kriger uten å betale for noe av det - og alt dette er blitt forverret av resesjonen og økende helseutgifter, sa han.

Presidenten trekkes åpenbart mellom to hensyn: På kort sikt ønsker han ikke å kvele den gryende oppgangen ved å stramme for mye til i en periode med arbeidsledighet på 10 prosent. På den andre siden må han legge en troverdig plan for å få ned budsjettet på sikt. Ellers kan tilliten i finansmarkedene svikte, og det kan bli mye dyrere for staten å ta opp nødvendige lån. USA er fortsatt ikke blant de landene som har mest statsgjeld sammenlignet med størrelsen på landets økonomi, men med underskuddene de siste årene klatrer landet på listen.

Frys
De siste dagene har det vært fokusert på Obamas plan om å fryse utgiftene for deler av budsjettet. Dette gjelder ikke områder som trygder, men heller ikke forsvar og sikkerhet, blant annet.

Dermed gjenstår det i realiteten godt under en femtedel av budsjettet, og realiteten er at utgiftene vil fortsette å øke litt også neste år og grovt sett ligge flatt i årene fremover, ifølge budsjettet. Og det skjer etter kraftig utgiftsvekst de siste årene, for eksempel nesten 20 prosent fra 2008 til 2009.

Obama regner med en klar inntektsvekst i årene fremover, dels fordi økonomien ventes å ta seg noe opp og dels på grunn av skatteskjerpelser, som vil ramme høyinntektsfamilier, banker, oljeselskaper og multinasjonale selskaper.

Vekkes fra månedrøm
Ett område Obama vil kutte er romfartsorganisasjonen NASAs program for igjen å sende bemannede romferder til månen. Det såkalte Constellation-programmet stammer fra George W. Bush og har allerede brukt 9 milliarder dollar på å utvikle en ny romkapsel, Orion, og raketten Ares 1.

Det betyr likevel ikke at NASAs budsjett kuttes. Det er foreslått en økning på halvannen prosent til 19 milliarder dollar for 2011, men Obama-administrasjonen mener ressursene bør brukes på andre former for romfart enn et måneprosjekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.