*Nettavisen* Økonomi.

- «Etnisk norsk» er rasistisk

Svensk journalist reagerer på nordmenns utstrakte bruk av begrepet.

21.01.14 11:18

- I Sverige oppfattes det som et rasistisk uttrykk, sier Björn Lindahl, til Nettavisen NA24.

Den norskbaserte Svenska Dagbladet-korrespondenten, som har dekket norsk politikk i 30 år, og sitter i styret for Utenrikskorrespondentenes forening i Norge, henviser til begrepet «etnisk norsk», som han mener brukes i altfor stor stil her i Norge.

- Slik jeg ser det så kan en pakistaner aldri bli norsk når man bruker dette uttrykket, sier Lindahl.

- Kan de aldri bli etnisk norsk?
Uttrykket, «etnisk norsk», er hyppig brukt i Norge - og mye mer utstrakt og akseptert enn hva etnisk svensk er i Sverige, sier den svenske journalisten.

Kriteriene som ligger til grunn for denne betegnelsen er omdiskutert, og Lindahl mener fraværet av en definisjon er selve kjernen i begrepsproblematikken.

- Det er et vanskelig begrep. Slike begrep må være målbare, og ha klare kriterier før det kan brukes i debatten, sier Lindahl.

- Blir man for eksempel født i Washington av norske foreldre og flytter til Norge så regnes man som etnisk norsk. Men hvor mange generasjoner skal det gå før en person med pakistanske besteforeldre eller oldeforeldre skal regnes som norsk? 3,4, 5 generasjoner? Eller kan de aldri bli etnisk norske? spør han.

- Nordmenn er mer nasjonalistiske
- Hva mener du er årsaken til at begrepet blir så hyppig brukt i Norge?

- Nordmenn er mer nasjonalistiske enn mange andre, svarer Lindahl, som mener dette bunner i en redsel.

- Sverige tar inn mye flere innvandrere, og selv om dette har ført med seg problemer, så er man i Norge mer redd for innvandringer enn man er i Sverige. I Sverige er ikke folk så redde, men det henger kanskje sammen med at store deler av dem som debatterer selv har innvandrerbakgrunn, sier Lindahl.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han påpeker at Sverige har en 0-15 år eldre innvandringshistorie enn det Norge har, og dette kombinert med at landet blant annet fikk 300.000 innvandrere, mange av dem svensktalende, fra Finland - samt store tilflytninger fra blant annet Jugoslavia og Hellas, har gjort til at forskjellene mellom innvandrere og svensker ikke er så store.

- Selv store innvandrergrupper fra Syria og Irak har stort sett vært kristne innvandrere, så i Sverige har vi et helt annet spekter av innvandrere enn i Norge, sier Lindahl.

- Det er uforstandig
I SSBs siste befolkningsfremskrivning plasseres de som er født i Norge av to utenlandskfødte foreldre i samme kategori som «innvandrere», og det på tross av at de er statsborgere i landet.

Lindahl reagerer på at SSB foretar framskrivninger av innvandrere så langt fram som til 2100, og at byrået med dette har spilt en rolle i debatten om denne begrepsbruken.

- Det er uforstandig å gjøre framskrivninger så langt fram i tid, sier Lindahl, som påpeker at det i blant annet Sverige gjøres framskrivninger kun fram til 2060.

- Man vet ikke hvilke store omveltninger som kommer i fremtiden; kanskje blir Norge medlem av EU, kanskje skjer det store omveltninger i Russland, ramser Lindahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.