*Nettavisen* Økonomi.

- EU er det beste verden har sett

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Nei-sidens svartmaling av EU som eliteprosjekt har ikke hold i virkeligheten.

01.07.12 20:11

Lederen av Europabevegelsen, Paal Frisvold, slår tilbake mot nei-general, Heming Olaussen, som mener at Frisvold og ja-siden bygger opp om myten at Norge er mer «medlem» enn flere EU-land.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Toppstyrt eliteprosjekt

- EU er et toppstyrt eliteprosjekt som raner folk, ikke bare for arbeid, inntekt og verdighet, men også for demokrati, sa Olaussen.

- Det er en ren myte, som ja-siden bygger opp om, sa han videre Olaussen.

- Landbruks- og fiskeripolitikken er jo fine eksempler på at dette ikke stemmer. Og sist jeg så, var vi ikke medlem av euroen heller, eller en del av EUs felles utenrikspolitikk, fortsatte Olaussen.

LES ALT HVA NEI-GENERALEN SA HER

Da er hansken kastet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk professor Fredrik Sejersted til å utarbeide en rapport om EØS-avtalens innvirkning på Norge. Det var både nei- og ja-folk i utvalget

Den såkalte Sejersted-rapporten er på hele 911 sider, og viser at Norge gjennom EØS-avtalen er mer integrert i EU enn mange EU-land.

EØS-avtalen er den mest omfattende internasjonale avtalen Norge har inngått. EØS-avtalen er et 20 år gammelt samarbeid som Norge, Island og Liechtenstein, EFTA-landene, har med de 27 EU-landene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Ettersom ingen av de tre små landene er EU-medlemmer, men har enorm handel med EUs markeder, er det særdeles viktig å få lik tilgang til hverandres markeder. Problemet er imidlertid at EFTA-landene har ingen innflytelse på avgjørelsene som blir tatt, da de ikke kan delta i noen av de politiske diskusjonene.

- Jeg utfordrer Frisvold og Sejersted til å dokumentere påstandene om at vi er 75 prosent integrert i EU og at vi er mer medlem enn Storbritannia, Danmark og Romania, sa Olaussen.

Da er hansken kastet.

- Olaussen snakker pisspreik

- Olaussen snakker pisspreik. Hans beskrivelse av EUs rolle og funksjon syntes å være preget av en forutinntatt holdning om at alt EU foretar seg og står for er forkastelig, sier Frisvold.

Ja-generalen får støtte av EUs ambassadør til Norge, Janos Herman, som mener at Norge er 75 prosent medlem allerede.

- Det er historisk betinget. Nordmenn er europeere, sa Herman til NA24.

LES ALT HVA AMBASSADØR-HERMAN SA HER

Frisvold går ikke god for alt EU-samarbeidet kommer frem til.

- Men dersom land skal komme sammen og finne felles løsninger på felles problemer, er EU det beste verden har sett, hittil, fortsetter ja-generalen.

LES OGSÅ: - FORFERDELIG TRIS OG FLAUT

At Olaussen bestrider Sejersted-utvalgets rapport, mener Frisvold er ganske søkt.

- Utvalget bestod av de tolv fremste forskere vi har i samfunnet, med representanter fra alle politiske leire. de var alle enige om avtalens omfang, tross SV- representantens mange dissenser på enkeltområder, sier Frisvold.

- Ikke hold i virkeligheten

Han trekker frem at utvalget peker på at Norge er fullt deltagende i omfattende samarbeidsområder hvor enkelte medlemsland har unntak. Han viser blant annet til Schengen-samarbeidet for Storbritannia og forsvarssamarbeidet for Danmark.

- Olaussen har helt rett i at EØS ikke omfatter EUs felles jordbruks- og fiskeripolitikk, men EØS-avtalen dekker alt innen hygiene- og veterinærsamarbeide,noe som omfatter fisk og landbruksprodukter.

- Nei-sidens svartmaling av EU som eliteprosjekt har ikke hold i virkeligheten. Det er rett og slett tullpreik, sier Frisvold.

- Min erfaring, er at det er mye vanskligere å søke om å legge inn vann og kloakk på hytta, enn å søke på EUs syvende rammeprogram. Byråkratene i Brussel er vennlige, høfflige og dyktige folk. Akkurat som i Råde kommune hvor jeg har hytte. Men EU er vårt fjerde forvaltningsnivå. Det må vi venne oss til, avslutter Frisvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag