NA24.no

- EU-proteksjonisme en katastrofe

Sist oppdatert:
Sveriges sosialdemokratiske statsminister Göran Persson kritiserer EU-kolleger for proteksjonisme og manglende konkurransedyktighet.

- En økende proteksjonisme i EU ville være en katastrofe, sa Persson på vei inn til et økonomisk EU-toppmøte torsdag, ifølge nyhetsbyrået Direkt.

- Å tro at verdens problem er frihandelen er meningsløst. En del regeringer kan ha feilhåndtert sin politikk og er ikke tilstrekkelig konkurransedyktige, sa Persson.

- Det løser man ikke ved å stenge seg inne, sa Persson til journalister, ifølge Direkt.

Tidligere i dag advarte også EU-eksperten Jan Erik Grindheim om at proteksjonisme kan føre til en EU-krise.

Aktualisert
Temaet er aktualisert av flere hendelser den siste tiden. Italias statsminister Silvio Berlusconi truet med å angripe Frankrike for proteksjonisme på toppmøtet, men valgte i siste liten å bøye av.

Bakgrunnen er at Italia mener at Frankrike forsøker å hindre et oppkjøp fra italienske Enel i Frankrike.

Men Persson sa at Berlusconi ikke er riktig mann til å kritisere noen for proteksjonisme.

Den italienske sentralbanken sørget i fjor for å stanse spanske og nederlandske forsøk på bankoppkjøp i landet.

Fokus på Frankrike
Dette illustrerer at de fleste har sine svin på skogen når det gjelder proteksjonisme, men innen EU vil nok de fleste si at Frankrike peker seg ut som det mest proteksjonistiske landet.

Landet har nylig listet opp 11 strategiske sektorer hvor man nøye vil granske utenlandske oppkjøp av franske selskaper. Strategiske sektorer er definert så vidt at begrepet blant annet omfatter kasinoer.

De nordiske landene, Nederland og Storbritannia er blant EU-land som generelt forfekter en frihandelslinje.

Ikke bare innen EU
Men det er ikke bare mellom EU-landene at handelsbarrierer er et tema. I dag meldes det at EU innfører straffetoll på sko fra Kina og Vietnam.

Også i USA diskuterer kongresspolitikerne nå straffetoll mot Kina fordi de mener landet holder en unaturlig lav valutakurs, og dermed får en urimelig handelsfortrinn, som bidrar til et enormt handelsoverskudd med USA.

I tillegg mener mange at Dubai Ports Worlds planlagte overtagelse av terminaldriften i seks amerikanske havner ble torpedert av en blanding av proteksjonisme og araberfiendtlighet blant amerikanske politikere.

For en tid tilbake sørget også politisk motstand i USA for å stanse et planlagt kinesisk oppkjøp av oljeselskapet Unocal.

I Norge har EUs tiltak mot norsk lakseeksport plaget denne næringen i årevis, men samtidig som norske politikere kjemper for fri markedstilgang for norsk laks, vil man gjerne skjerme norsk landbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere