- Eurokrisen kan bli voldelig

Foto: (Getty Images)

Sveitsiske militære forbereder seg på omfattende uro.

15.10.12 15:13

Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel besøkte Athen sist uke ble hun møtt med heftige demonstrasjoner og brenning av naziflagg.

I september trakk over 50.000 grekere ut i gatene for å demonstrere mot EUs kuttpolitikk. Det endte med opptøyer og konfrontasjon med politiet.

I Spania skjøt politiet med gummikuler mot demonstranter som hadde omringet kongressbygningen i Madrid.

Den dramatiske utviklingen i land som Hellas og Spania skremmer. Frykten er stor for at EUs tøffe sparetiltak vil øke raseriet i befolkningen og sende tusener ut i gatene i voldelige protester.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Militærøvelse
Nå har den ellers så fredelige republikken Sveits – som ikke er medlem av EU, eller benytter seg av euroen – tatt ekstraordinære forholdsregler, melder CNBC.

Ifølge den sveitsiske avisen Der Sonntag hadde militærøvelsen «Stabilo Due» i september til hensikt å teste hvor raskt de militære kan komme på banen dersom eurokrisen kommer ut av kontroll.

2000 militære deltok i øvelsen som omfattet åtte sveitsiske byer.

Militære ledere frykter blant annet at landet kan bli arena for voldelige aksjoner med euro-flyktninger fra Hellas, Spania, Italia, Portugal og Frankrike. Det utelukkes ikke at det kan bli nødvendig å kalle ut hæren for å hjelpe politiet med å stagge voldelige demonstranter.

I bladet Schweizer Soldat sa den sveitsiske forsvarsministeren Ueli Maurer at han frykter opptrapping av volden i Europa, og det er begrenset hvor lenge man kan roe massene med finansiell hjelp alene.

- Jeg kan ikke utelukke at vi kan komme til å trenge hæren de neste årene, sa han.

- Sin syke mor
Kritikere kom raskt på banen med det de mener er krisemaksimering fra det sveitsiske forsvaret.

- De bruker den sosiale uroen i Europa for å øke fokuset på seg selv, sier nestleder Josef Lang i partiet De Grønne til CNBC.

Han mener dette må sees i sammenheng med en folkeavstemning om kort tid om hvorvidt man skal beholde verneplikten i landet. Sveits har i dag 200.000 rekrutter, noe som gjør hæren til den største i Europa i forhold til folketallet.

Lang tror ikke Sveits vil oppleve den samme uroen man har sett i Hellas og Spania.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.