*Nettavisen* Økonomi.

- Europa har aldri vært i så mye fare

Foto: Alexander Nemenov /Montasje (AFP/SCANPIX)

Nå kuttes renten for å redde stumpene.

08.12.11 15:06

Det er ingen tvil om at europeiske politikere har kriseforståelsen i orden. Den franske presidenten rykket torsdag ut med at Europa har aldri tidligere vært i så mye fare. Sarkozy sa videre at det ble gjort alvorlige feil ved opprettelsen av euroen, at man nå må gjøre revurderinger av fundamentet for euroen.

Kriseforståelsen deles av den europeiske sentralbanksjefen. Torsdag valgte Mario Draghi og sette ned renten i eurosonen med 0,25 prosent til 1 prosent. Rentekuttet kom en halv time før Draghis månedlige pressekonferanse.

Duket for norsk rentenedsettelse
Kuttet til den europeiske sentralbanken reder grunnen for at også den norske sentralbanken vil sette ned renten, på onsdagens rentemøte. Siden mai har styringsrenten i Norge ligget på 2,25 prosent, men den svake europeiske økonomien har ført til at renteoppgangen har blitt snudd. Nå tror altså sjeføkonomene på rentekutt.

- ESBs kutt underbygger jo at Norges Bank kan sette ned renten på møtet, men det er fortsatt uklart om de vil sette ned med 25 eller 50 punkter. Hvis ESB hadde kuttet med 50 punkter, så hadde det vært lettere for Norges Bank å kutte tilsvarende, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Reuters.

Det er imidlertid ikke klart at et fall i styringsrenten smitter over på bankkundene. Bankene setter renten ut fra markedsrenten og styringsrenten, og førstnevnte er på høye nivåer. Det betyr at lånekostnadene til bankene er høye.

Nye krisetiltak
På pressekonferansen ble det klart at Draghi ikke starter seddelpressen. Han vil imidlertid at europeiske skal kunne låne ubegrenset med penger fra sentralbanken i tre år.

Første mulighet til å låne penger er fra 21. desember. Denne låneordningen vil erstatte ettårslånene, som ble gitt mulighet til på møtet ti oktober.

NA24 kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.