*Nettavisen* Økonomi.

- Eva Joly fikset millioner til Økokrim-topp

Eva Joly (t.h.) i Norad og førstestatsadvokat Morten Eriksen (t.v.) i Økokrim da Kapitalfluktutvalget ble lansert. Foto: Furulund Svein Erik (Aftenposten)

- Advokatene hyler fordi jeg sier at keiserens nye klær ikke finnes. Keiseren er naken.

30.07.14 08:50

I starten av juli avsa Oslo tingrett en fullstendig frifinnende dom i det som er den største skattesaken som har vært ført for en norsk domstol.

I utgangspunktet hadde Økokrim tatt ut tiltale for skatteunndragelse på syv milliarder kroner mot riggkonsernet Transocean og skatterådgiverne Sverre Koch, Klaus Klausen og Einar Brask.

Mens Klausen, Brask og deler av Transocean-dommen ble anket, valgte Økokrim og ikke anke frifinnelsen av en av Norges fremste skatteadvokater, Sverre Koch.

Saken har vært etterforsket helt siden 2005, selve rettssaken tok ni måneder, og dommerne har brukt like lang tid på å skrive dommen. Underveis har flere tiltalepunkter blitt fjernet og erstatningskravet gradvis blitt redusert.

Frifinnelsen er et betydelig prestisjenederlag for Økokrim.

Det har gått med enorme ressurser på begge sider, noe som har ført til at Økokrims førstestatsadvokat Morten Eriksen har blitt nødt til å få flere titalls millioner ekstra i bevilgninger.

En som skal vært medvirkende til disse ekstramillionene er Eva Joly, tidligere forhørsdommer, korrupsjonsjeger og fransk representant i Europaparlamentet for De grønne.

Skaffet ekstramillioner
Den 20. april i fjor holdt Joly et innlegg for Advokatforeningens avdeling i Sør-Rogaland. Møtet fant sted i Europaparlamentets lokaler og til stede var det 27 påmeldte deltakere.

- Jeg anstrengte meg for dem og tok dem i mot i EU-lokalene her i Paris en lørdag formiddag, sier Joly, som er medlem av Europaparlamentet.

Kilder som var til stede sier til Nettavisen at Joly skrøt av at hun hadde skaffet Økokrim 25 millioner kroner i en ekstrabevilling til Transocean-saken, og at hun hadde hyppig kontakt med Morten Eriksen om sakens utvikling.

- Jeg er stolt over å ha bidratt indirekte til at Økokrim har fått mer midler til å kunne ta store skattesaker, sier Joly.

Økokrims førstestatsadvokat Morten Eriksen sier at de har fått rundt 30 millioner kroner i ekstrabevilgninger til saken.

- Jeg tok direkte kontakt med Finansdepartementet, så jeg må si at det i så fall er ukjent for meg. Men om det var da hun var tilknyttet departementet og om hva som skjedde i internprosessen der kjenner ikke jeg til, sier Eriksen til Nettavisen.

Gode busser
Eva Joly og Morten Eriksen har kjent hverandre i en årrekke og de har vært våpendragere i kampen mot skatteparadiser.

Fakta

Stolt historie

- Jeg har bekjempet skatteparadiser og internprising i en menneskealder. At jeg kjenner Morten Eriksen har aldri vært noen hemmelighet, og har aldri vært skjult.

Hun sier at de ble kjent etter den omfattende Elf-saken.

- Da jeg kom til Norge ble jeg kjent med Einar Haugstvedt og de forskjellige Økokrim-etterforskerne, hvorav Morten Eriksen.

- Vi deler samme analyse av hvor alvorlig de multinasjonale selskapenes intense bruk av skatteparadiser og tilretteleggerenes sekretesse er. Jeg ser ham skjelden, men vi møtes i Corruption Hunters Network som ble startet av Frafjord-Johnsen og meg i 2005, drevet vidre med støtte blant annet av Erik Solheim, fordi det er nyttig for bistandsarbeidet.

Morten Eriksen sier at det har vært viktig med en sparringpartner i den omfattende skattesaken.

- For meg har det vært viktig å ha en støtte som Eva Joly siden motparten hadde så enorme ressurser.

- Det at du skal ha ringt opp Joly på kveldene og gitt henne oppdateringer på saken, det er bare tull?

- Det er sludder. Men jeg snakker med Eva Joly, og jeg har ikke noe problemer med å si det. Eva Joly har fulgt med i denne saken, dette er midt i det hun jobber med i Europaparlamentet. Mens vi var i Norad så hadde vi masse kontakt om disse spørsmålene og det hadde vi også i Kapitalfluktutvalget

- Han er en korsfarer
Motparten i Transocean-saken mener at Økokrim generelt og Morten Eriksen spesielt har sett seg blinde på sitt eget verdensbilde, og ikke at alt som ble gjort var lovlig i henhold til skattereglene som rådet.

Sverre Koch sa følgende i Det store intervjuet:

- Holdning er farlig. Jeg kalte ham for korsfareren i retten, noe jeg til slutt ikke fikk lov til av dommeren. Han har en politisk agenda og jeg er ikke uenig i at det er et internasjonalt problem, skattelegging av internasjonale konsern. Det er kjempeviktig at det tas opp.

LES HER: - Når du har med Økokrim å gjøre, så må du bevise din uskyld. Det er helt vanvittig. Hele kulturen i Økokrim er gal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sverre Koch, partner hos Thommessen, langer ut etter å ha blitt frikjent. Foto: Magnus Blaker

- Alle disse personangrepene som kommer nå har jeg rett og slett ingen grunn til å svare på, sier Morten Eriksen.

- Keiseren er naken
For et par uker siden skrev Joly en kronikk i Dagens Næringsliv der hun går hardt ut mot avgjørelsen i Oslo tingrett.

Hun sa også til avisen at Økokrim ikke hadde et annet valg enn å anke saken.

- Argumentasjonen i dommen minner om en komedie, sa hun.

Det ble imidlertid ikke opplyst om hennes tette bånd til Eriksen.

- Jeg er fremdeles folkevalgt for å bekjempe skatteparadisene. Jeg står på hva jeg skrev i DN og hva jeg sa i intervju, sier Joly.

Dagen etter kom Økokrim med avgjørelsen om at de anker saken, med unntak av Sverre Koch. Koch varslet så at han vil politianmelde Morten Eriksen.

Joly, som initierte Pariserklæringen mot korrupsjon og etablerte et internasjonalt nettverk av korrupsjonsjegere, varsler nå at hun vil komme med flere skarpskudd til høsten.

- Jeg beklager ingenting i anledning Transocean-kommentarene og jeg lover deg at jeg vil fortsette, sier den profilerte korrupsjonsjegeren.

Hun langer også ut mot motparten i Transocean-saken.

- Jeg er glad for at den er anket og glad for at det er en debatt. Men debatten er ikke hvorvidt jeg kjente Morten Eriksen eller ei. Det har aldri vært skjult. Advokatene hyler fordi jeg sier at keiserens nye klær ikke finnes. Keiseren er naken. Det er det de vil bort fra.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag