*Nettavisen* Økonomi.

- Exxon-styret bør sparkes

Les NA24s intervju med den amerikanske energieksperten David Frischkorn.

31.05.06 14:13

KONSERTHUSET (NA24) - Amerikas største oljeselskap har 40 milliarder dollar i kontanter i balansen. Exxon-styret bør sparkes. De gir ikke pengene tilbake til aksjonærene, og vet ikke hva de skal bruke disse midlene til, sier David Frischkorn.

Penger skal ikke sove
- Hvis de ikke klarer investere disse pengene ordentlig, bør aksjeeierne få pengene i utbytte, sier administrerende direktør David Frischkorn i den amerikanske investeringsselskapet Dahlman Rose LLP

Han mener penger må investeres eller gis tilbake til aksjonærene, noe Exxon ikke har planer om å gjøre, ifølge amerikaneren.

- Å holde kapital dødt koster penger, spesielt når man er gjeldsfri. Pengene burde brukes til aktive prosjekter. I dag tjener selskapet tre prosent i banken. Penger skal ikke sove, sier han til NA24.

Det åttende forum for shipping og offshore arrangeres i Oslo Konserthus onsdag. 195 påmeldte aktører fra verdens offshoreindustri satt lydhøre da amerikanske tungvektere spådde om fremtiden innen rigg- og oljeindustrien.

Da Frischkorn snakket i paneldebatten, var det mange menn med kortklipte frisyrer og skarpe briller - uten innfatning – som lyttet.

Klikk på bildet for å forstørre.

For mye penger
Konsensus i energidebatten er at det er for mye penger i sektoren. Begrunnelsen ligger i at verdensøkonomien er bra over hele linjen og at det ikke finnes mer kapasitet å oppdrive for å hente mer olje til verdens biler.

- Energimarkedet vi opplever i dag, er det beste jeg har vært med på siden 1976, da jeg kom inn i dette, sier Frischkorn til NA24.

Han får støtte fra kollega administrerende direktør John Sinders i det amerikanske investeringsselskapet Jefferies & Co Inc, som omtales som det amerikanske Pareto.

- Alle piler peker oppover. Hvis vi ser bort fra marginene på landrigger i USA som er litt fallende, sier Sinders til NA24.

Den fundamentale forklaringen er de høye olje- og gassprisene, lave renter og mengder med penger som søker et sted å være, ifølge Sinders.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag