*Nettavisen* Økonomi.

- Få bekymringer neste år

Kristian Siem, Herbjørn Hansson og en rekke andre profilerte nordmenn i London ser seg tilbake - og tar en titt inn i 2007.

LONDON (NA24): - Et eksepsjonelt år!

Det slår Kristian Siem (57) kategorisk fast. Eier og styreformann i Subsea 7 og Siem Offshore ser tilbake på 2006 som et år med stor aktivitet og resultater som aksjeeierne jubler over. Både Siem og tankreder Herbjørn Hansson er optimister med tanke på året som kommer.

NA24 - din næringslivsavis

- Et sterkt år innen olje- og gassnæringen har slått positivt ut på servicenæringen der vi opererer med to selskaper. Vi ligger inne med ordrer på kontrahering av 30 nye fartøyer, det absolutt største programmet av nye skip vi har hatt. Noen av skipene er levert, andre i ferd med å leveres, mens de fleste er underveis. Men prisene på stål har samtidig steget, så du kan si vi kontraherer skip mens prisene er på topp. Det gjør vi fordi det gode markedet kommer til å vedvare, sier Kristian Siem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styreformann Siem har ved tidligere anledninger informert aksjonærene i Subsea 7 at de gode tidene ser ut til vedvare, i hvert fall ut dette tiåret. All kapasitet for 2007 er allerede solgt.

- Dine tanker om 2007?

- Når det gjelder Siem Offshore er jeg mer usikker. Vi tror 2007 blir bra også for dette selskapet, men er bekymret at tilbudet av nye fartøyer vil bli for stort og at dette vil gå ut over selskapets lønnsomhet.

- Noe gledelig på det personlige plan?

- Jeg gleder meg hver dag over at alle våre selskaper er godt organisert og at vi har medarbeidere som jeg er stolt over å jobbe sammen med. På det mer personlige plan har jeg heldigvis ingen bekymringer. Jeg har nemlig en kone som bruker all sin tid på å veilede våre fire barn, som alle er studenter, sier Kristian Siem på telefonen fra sitt feriested i Sveits.

Spennende med tankskip
- Det er gledelig at verdenskonjunkturene har holdt seg så bra i 2006. Det betyr at stadig flere, også de fattige, får mer og mer velstand, sier tankreder og styreformann Herbjørn Hansson i rederiet Nordic American Tanker Shipping (NAT).

Selskapet er registrert på Bermuda og notert på børsen i New York.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Skal jeg være kritisk til begivenheter i 2006, så synes jeg det er beklagelig at staten spiller så stor rolle i business – nå sist ved den foreslåtte fusjonen Hydro og Statoil. Myndighetene må legge til rette rammebetingelsene, men ikke drive business fordi de ikke har forutsetninger for det. For øvrig var det spennende å kjøpe tre store tankskip for til sammen 1,5 milliarder kroner i en omgang i juli og det gleder meg at vi er i så fin fremgang i vårt selskap.

- Hvordan er utsiktene for 2007?

- Hvis vi unngår storkrig, og får en brukbar internasjonal utvikling, ser det bra ut for oss. Vi eier 12 store tankskip og har meget liten gjeld. Derfor vil vi så vidt være våte på tåa når andre har vann til haka. Men jeg tror ikke myndighetene tenker på at oljeprisen kan falle til 30 dollar fatet eller lavere – da vil vi igjen se hvor risikofylt oljebransjen er, sier Hansson, som feirer jul i Stavanger.

- Langeled av stor betydning
Norges ambassadør til Storbritannia, Bjarne Lindstrøm, gleder seg aller mest over å ha blitt bestefar i året som har gått.

- En utrolig glede, sier Lindstrøm til NA24.

Han feirer høytiden med familien i ambassadeboligen i London.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det mest betydningsfulle for Norge i Storbritannia i 2006 var utvilsomt åpningen av Langeled-rørledningen i oktober, som innebærer at engelskmenn er sikret stabile leveranser av mer enn 30 % av sitt årlige gassbehov. For Norge er rørledningen og gassen av stor betydning industrielt og økonomisk.

- Hva er dine forhåpninger for neste år?

- Det er først og fremst at vi skal unngå nye terrorist-handlinger i Storbritannia. De har britene gjennomlevd mer enn nok av. Mitt og ambassadens siktemål er å kunne videreutvikle de mangfoldige norsk-britiske forbindelser, sier ambassadør Lindstrøm.

Sterk av motgang
- Jeg merker at man blir sterk av motgang, sier journalist og forfatter Jostein Pedersen (47), også kjent som «Stemmen fra London» på NRK Nitimen. Pedersen vil ikke utdype om han sikter til det stormfulle oppbruddet som Grand Prix-kommentator på NRK TV. Men han legger til:

- Å merke at jeg ikke kan stole på enkelte mennesker har vært årets store nedtur.

Jostein påstår han har vært anglofil siden fødselen. Han har bodd i London i ti år og slutter aldri å forundre seg over britene. Han sitter i styret i det norske Handelskammeret og har utstrakt kontakt med folk i business-livet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En søndag i august hadde jeg en stor musikalsk opplevelse i Sjømannskirken. Det var pluss 35 utenfor og svalt i kirken da organist Paul klemte til med «Summertime» fra Porgy and Bess som postludium. Det vil jeg aldri glemme.

- Blir kultur viktig i 2007?

- Kultur er alltid viktig. Men politikere og maktmennesker må også bli flinkere til å forstå folkedypet. Folk flest vil faktisk ikke ha krig, global oppvarming eller maktmisbruk, sier Jostein Pedersen.

Større utfordringer
- Jeg håper 2007 byr på større utfordringer enn tilfellet har vært i år, sier den unge investoren Alexander Hansson (24).

- Det er altfor mange som har tjent altfor mye på børs i 2006, folk som egentlig aldri burde ha tjent en krone. Aksjemarkedet er ikke lett, men det virker enkelt for mange når bull-markedet er på topp og champagnen flyter.

- Dine råd til andre unge investorer?

Klikk på bildet for å forstørre.

- 2006 har vært både spennende og volatilt, men husk at store svingninger kan føre til tap. Det er viktig å se hvor langt en aksje kan falle før man ser opp. De fleste hopper på toget og er ikke klar over konsekvensene når aksjen faller i verdi. Aksjemarkedet nå er som en fest på toppen av en skyskraper - men plutselig slukker noen lyset og «The party is over»!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.