NA24.no

Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.
Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. (Scanpix)

- Få opp renten

Sist oppdatert:
- OECD vil at Norges Bank skal få fart på renten, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Nå får du fasiten.

Klokken ti i dag legger Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) frem landrapporten om Norges økonomiske tilstand. NA24 har sjekket flere økonomer hva vi kan forvente.

NA24 - din næringslivsavis

- OECD vil si at veksten i norsk økonomi er langt høyere enn den bør være, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom First Securities, til NA24.

Årsakene er at arbeidsmarkedet strammer seg til og at det er en forventning om lønnsvekst.

LES OGSÅ: - Du får høyere rente

Fem prosent før sommeren
- Men OECD vil si at renten bør være på fem prosent før sommeren 2007. OECDs rentebane ligger mye høyere enn Norges Banks. Og siden rapporten for verden ble presentert har det kommet enda flere gode argumenter for at rentebanen i Norge fortsatt ligger altfor lavt, sier Andreassen.

Han mener at inflasjonsmålet til Norges Bank ikke er problemet i Norge. Derimot er det arbeidsmarkedet, lønnsveksten og boligmarkedet som fører til en altfor het norsk økonomi.

- OECD vil si at det er fornuftig å øke rente raskere slik at oppturen varer lengre, sier han.

I rapporten går Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i detalj om flere aspekter ved norsk økonomi. Blant annet skal rapporten svare på spørsmål om pensjonsreformen og innovasjon i Norge. Andreassen er spesielt interessert i om OECD vil komme med en annen konklusjon om Norges innovasjonsevne.

Ifølge Andreassen er norske bedrifter langt bedre på innovasjon enn det som kommer frem i offisielle statistikker.

- Innstrammingav oljepenger
Innovasjon er ikke senioranalytiker i Nordea Erik Bruce sitt spesialområde, men Bruce er helt enig med Andreassen i at organisasjonen kommer til å anbefale raskere renteheving enn hva Norges Bank opererer med.

- Det er et hovedpoeng. Jeg antar at OECD anbefaler raskere oppgang i renten og vil oppfordre Norges Bank til å sette opp renten raskere, sier Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea, til NA24.

Han tror neppe organisasjonen vil anbefale økt bruk av oljeformuen.

- Et annet hovedpoeng blir å stramme inn på det offentlige budsjettet. OECD vil mene at vi trenger en stram pengepolitikk, med redusert oljepengeforbruk og lav vekst i offentlige utgifter, sier Bruce.

- På linje?
Også sjeføkonom i DnB NOR, Øystein Dørum, tror rentespørsmålet blir et viktig poeng i rapporten.

- OECD har tidligere sagt at Norges Bank ikke setter renten opp raskt nok, for å legge en demper på den økonomiske veksten. OECD har lagt spesielt merke til den rekordlave arbeidsløsheten, som igjen kan føre til et kraftig hopp i lønningene, sier Dørum til NA24.

Han mener det blir spennende å høre om OECD og Norges Bank er mer på linje nå, etter at Sentralbanken satt renten opp for tredje gang på rad i forrige uke.

LES DØRUM-BLOGGEN: Femtenmilliardersfesten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere