NA24.no

- Facebook sletter ikke bildene dine

Sist oppdatert:
Selv om du tror du har slettet ting, så sitter Facebook på mange kopier.

Nettstedet The Rumpus har publisert et lengre intervju med det de hevder er en person som har jobbet i Facebook i to år, og som blant annet jobber med misbruk at tjenesten.

Intervjuets til tider svært store ærlighet, og uverifiserte påstander, har allerede sparket i gang en diskusjon om hvorvidt det er ekte eller ikke. Siden kilden er anonym er det umulig å verifisere.

Hvis intervjuet er ekte, så kommer det i så fall fram en del ting som tidligere bare har blitt spekulert i.

Sletter ingenting
Som Nettavisen skrev i mai i fjor så gjennomførte Cambridge et eksperiment der de undersøkte om forskjellige sosiale nettverk faktisk slettet bilder som ble lastet opp eller ikke. Facebook stakk seg fram som en versting ved å ikke faktisk slette bilder som brukeren trodde var slettet.

Og skal vi tro den påståtte Facebook-ansatte er dette normalt.

- Lagrer dere alt som er lastet opp på Facebook, uavhengig om det er slettet, avtagget og lignende?

- Det stemmer i hovedsak for øyeblikket. Den eneste grunnen til at vi kommer til å endre det er av ytelsesårsaker.

Personen hevder at Facebook lagrer absolutt alt du gjør på siden, inkludert hvert besøk du har til andre profiler, søk og lignende. Denne informasjonen blir blant annet brukt til å finne ut hvem av dine venner du er best venner med.

Men tjenesten vurderer nå å starte sletting av bilder for at serverne skal ha mindre bilder å lete gjennom når en side lastes. For et år siden ble det lastet opp omtrent 25 millioner nye bilder daglig på tjenesten - og siden den gang har Facebook bare vokst.

Facebook har i dag et sted mellom 200 og 220 millioner aktive brukere verden over.

- Ansatte har fått sparken
Personer som jobber hos Facebook har full tilgang på alle profiler. Ifølge intervjuobjektet hadde de tidligere ett universalpassord for å kunne logge seg på en hvilken som helst konto, men denne funksjonen ble misbrukt en del.

- Misbrukt har skjedd før. Minst to personer har fått sparken på grunn av det, hevder den Facebook-ansatte personene.

En skal blant annet ha endret informasjon på en profil.

Kan komme inn på alle kontoer
I dag har de ansatte en enklere måte å komme seg inn på en profil. Når de logger inn på siden fra sine egne lokaler, så har de en egen knapp de bare kan trykke på for å logge seg inn på en profil som den personen. Men i motsetning til tidligere så må de nå oppgi en grunn for å gjøre dette, og blir det bråk i etterkant må de ansatte kunne forsvare hvorfor det var nødvendig.

Personen innrømmer selv at hun har logget inn på andre profiler for å kikke på ting hun i utgangspunktet ikke hadde tilgang til. Samtidig påpeker hun at det på ingen måte er nødvendig for å lese private meldinger.

- Alle dine meldinger lagres i en stor database, uavhengig av om det er slettet eller ikke. Vi kan bare kjøre forespørsler opp mot den databasen og se på meldinger uten å være logget inn på kontoen, sier hun.

Dette er et fenomen som gjelder stort sett alle tjenester du benytter deg av på nett, og i mange tilfeller kan administratorene på nettsteder se hvilket passord du benytter deg av i klartekst.

Falske venner
Personen forteller at det er en god del misbruk med falske profiler, der målet er å få deg til å godkjenne en «venn», slik at bakmennene får tilgang til personlig informasjon til for eksempel ID-tyveri.

Dette er et fenomen sikkerhetsselskapene har advart mot en god stund.

Det er med andre ord en grei forholdsregel å ikke legge ut noe på Facebook, eller andre sider for den saks skyld, som du ikke tror tåler offentlighetens lys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere