NA24.no

- Fagforbundet bløffer om tall

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fagforbundet bedriver talljuks i helsides avisannonse, hevder NHO.

Fagforbundet bedriver talljuks i helsides avisannonse og hevder at sykehjem på anbud koster 20-30 prosent av kontraktsverdiene, ifølge en melding.

- Dette er grovt og spekulativt, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service i en melding.

Fagforbundets har hentet tall fra EU-rapport. Fagforbundets talljuks kjøres frem i en helsides annonse i Aftenposten 7. januar. Hensikten med annonsene er å bekjempe at næringslivet utfører tjenester for det offentlige, og da spesielt innen helse og omsorg.

- Dobbel bløff
- Fagforbundets avisannonse fremstiller det som om sykehjem på anbud koster 20-30 prosent av kontraktsverdien. Det er helt feil. EU-rapporten som de har tatt utgangspunkt i viser at en sykehjemskontrakt på 50-100 millioner kroner vil ha en anbudskostnad på 1-2% av kontraktsverdien, sier Petter Furulund i meldingen.

- I tillegg unnlater Fagforbundet å nevne at næringslivet dekker 75 prosent av anbudskostnadene. Dermed er det dobbel bløff i avisannonsen til Fagforbundet. Det er meget alvorlig når en så stor fagforening som Fagforbundet klarer å lage en helsides avisannonse rettet mot opinion, media og politikere, og bommer så kraftig på fakta.

Anbudskostnadene varierer
EU-rapporten «Public procurement in Europe – Cost and effectiveness» ble laget for EU-kommisjonen mars 2011. Her fremkommer det at anbudskostnadene i EU ligger på 1,4 prosent i snitt i EU og 4,1 prosent i snitt i Norge.

EU-rapporten viser også at anbudskostnadene varierer kraftig utfra kontraktsverdien. Kontrakter på 1 million kroner og under har en anbudskostnad på 18-29%. Kontrakter på rundt 3 millioner kroner koster anbudet 6-9%. Kontrakter på over 13 millioner kroner har en kostnad på under 2%. Jo større kontraktsverdi, jo lavere anbudskostnader.

- Når NHO Service argumenterer for at norske kommuner skal konkurranseutsette tjenester innen helse og omsorg, så snakker vi som oftest om tjenester over 5 millioner kroner, og gjerne det mangedobbelte. Da er anbudskostnadene for det offentlige helt marginale i forhold til de store effektiviseringsgevinstene, sier Furulund i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere