*Nettavisen* Økonomi.

- Får du låne penger, trenger du dem ikke

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Kun et fåtall innen shipping får låne penger.

11.06.09 17:31

OSLO KONSERTHUS (NA24): Under MarineMoney-konferansen i Oslo var det også samlet representanter fra flere av shippingbankene.

NA24 - din næringslivsavis

Knut Hatleskog fra Nordea, Sjur Agdestein fra DVB Bank, Magnus Piene fra DnB Nor, Øyvind Hamre fra Pareto Securites og Simon Booth fra Citi representerte bankene og tilretteleggere i obligasjonsmarkedet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sjur Agdestein fra DVB Bank holdt et innledningsforedrag på hvordan lånemulighetene i shipping og offshoremarkedet ligger an.

Færre banker
Agdestein viser til at det vil ta tid før mulighetene gjenåpner for bransjen.

En av årsakene er selvfølgelig kredittkrisen, men også det at antallet shippingbanker har skrumpet inn. Nå regner Agdestein med at det kun er syv shippingbanker igjen, et langt høyere antall tidligere.

Under en paneldebatt kom det klart frem at finansieringsmulighetene for rederne fortsatt er preget av kredittkrisen.

Krisen har gjort at bankene fortsatt er rammet av store påslag når de selv skal skaffe finansiering. Det gjør det langt dyrere for selskapene å låne penger, og samtidig er bankene blitt langt mer restriktive med sine utlån. Det viser at markedet fortsatt er langt fra friskmeldt, siden det rett og slett er for dyrt på å skaffe penger.

Paneldeltagerne forteller at bankene fortsatt låner ut penger til gode prosjekter, men likevel er det lang tid før en varig bedring i utlånene vil starte.

Avblåser ikke krisen
De trekker frem at aksjemarkedet igjen må stabilisere seg og vise varig bedring og må deretter følges av obligasjonsmarkedet før bankene igjen vil være villig til å stille opp med pengene. Bankene er fortsatt konservative i sin væremåte og er tregere som dilter etter de andre markedene.

Selv om det er klare tegn til bedring i aksjemarkedene og obligasjonsmarkedet også er i bedring, vil ingen av paneldeltagerne avblåse kredittkrisen.

Magnus Piene fra DnB Nor er overrasket over hvor risikovillige investorene var under den voldsomme oppturen som varte i fire-fem år og som bråstoppet i fjor sommer. Nå regner han med at flere har brent fingrene og har lært seg en lekse.

Det synet blir delt av flere, og selv om obligasjonsmarkedet viser noe bedre takter enn tidligere så regner deltagerne at investorene vil være mer kritiske.

For å oppsummere sier panelleder Larry Rutkowski i advokatfirnaet Seward & Kissel at kvalitetsselskapene vil fortsatt få tilgang på kapital.

- Har du et spekulativt case i startfasen så ikke vent å få penger. Har du et prosjekt der det er usikkerhet rundt markedet og utviklingen så kan du heller ikke vente å få tilgang på penger, sier Rutkowski.

- Hvis du kan få lånt pengene så trenger du dem ikke, sier Rutkowski, for å illustrere situasjonen innen lånemarkedet for shipping og offshoremarkedet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.