NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

- Får ikke lenger alt på gullfat

Sist oppdatert:
Eiendomsmeglerstudentene på BI tror likevel ikke fremtiden blir helsvart.

- Alt skal opp og ned. Vi får ikke lenger alt på sølv- eller gullfat, men finanskrisen gir oss flere muligheter. Når vi kommer ut i jobb, vil det være flust av utfordringer, og vi må nok jobbe en del med hver kunde, sier eiendomsmeglerstudent Kjetil Ustad (23) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Studievennene Nina Lindøe (23) og Therese Fimland (21) stemmer enige i. De velger å ta finanskrisen som en utfordring.

Kutter 1000 meglere
- De som slutter på studiet nå, er de som bare er ute etter å skaffe seg lettjente penger. For fremover vil de nok ikke være like lettjente som tidligere, tilføyer Ustad.

Ved inngangen av året sa leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, at norske eiendomsmeglere må forberede seg på noen tøffe måneder.

LES OGSÅ: - 1.000 meglere skal bort

- Ved inngangen til 2008 hadde vi 717 meglerkontorer, og omtrent 4.000 meglere. Jeg tror vi skal ned til 500 kontorer og 3.000 meglere, sa Tveter da til NA24.

Blir ikke skremt
Det vil si at én av fire meglere i det ganske land skal bort fra bransjen.

- Og dette blir dere ikke skremt av?

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi håper selvfølgelig at situasjonen har bedret seg en del når vi skal ut i arbeid. Det er ikke før om halvannet år, og vi blir dermed det første kullet som skal forholde seg til den nye eiendomsmeglerloven som trer i kraft fra og med 1. Januar 2010, opplyser Lindøe.

Ny lov
De tre BI-studentene er nå halvveis i studieløpet, og har i høst fått innprentet viktigheten av etikk og jus i bransjen.

Lovendringen Lindøe viser til ble vedtatt av Stortinget våren 2007. Den setter blant annet krav til hvem som kan kalle seg eiendomsmegler. Bare de som har eiendomsmeglerutdanning eller universitetseksamen i jus kan benytte seg av tittelen.

- I dag er det mange som kaller seg meglere uten å ha slik utdanning. Forhåpentligvis vil etterspørselen etter «ekte» eiendomsmeglere øke på bekostning av andre aktører, håper de tre vordende meglerne.

Ville gjort det samme igjen
Med finanskrise og allting, skulle en kanskje tro at de tre eiendomsmeglerstudentene kanskje hadde tenkt seg nøye om flere ganger hvis de skulle valgt studieløp i dag.

Men nei da. De er alle samde om at de ville valgt nøyaktig det samme igjen.

- Studiet er vanvittig interessant, og meglerjobben vi forhåpentligvis får når vi er ferdige gir utfordringer og en variasjon man ikke får i mange andre jobber, mener Ustad.

Han visste at eiendomsmegling var tingen, helt siden han gikk ut av salg og servicelinjen på videregående skole. Og selger, akkurat det håper han at han har i seg.

- For det er nok sånn at man enten har det, eller ei, tror han.

- Alltid lest boligannonser
Også Fimland og Lindøe har alltid interessert seg for boligmarkedet.

- Det har alltid vært min greie. Jeg har alltid lest boligannonsene i avisen, og har på den måten fulgt markedet i lang tid, sier Lindøe.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere