NA24.no

- Får Shtokman-kontrakter

Sist oppdatert:
Statoil og Hydro vil få tilbud om å delta i utbyggingen av det russiske Shtokman-feltet. Begge aksjene stiger kraftig.

Det melder den russiske avisen Vedomosti, ifølge nettstedet Barentsobserver.

NA24 - din nye næringslivsavis

Statoil og Hydro stiger
Aksjekursene i de to oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro reagerte umiddelbart på nyheten om at de er blitt invitert til å delta på Shtokman. Statoil var nesten opp rundt to prosent, mens Norsk Hydro flørtet med tre prosent-grensen.

Sjekk utviklingen til Statoil her
Sjekk utviklingen til Hydro her

Meldingen er ikke bekreftet av andre kilder. Verken det russiske industridepartementet eller Gazprom-ledelsen vil kommentere saken. Visedirektør Aleksander Medvedev sier at ingen beslutning har blitt tatt, og at beslutningen vil bli kunngjort i midten av april.

-Ute av dansen
Ifølge Vedomosti får selskapene tilbud om å samarbeide om utbyggingen sammen med de amerikanske selskapene Chevron og ConocoPhillip. Dermed er det franske selskapet Total ute av dansen.

Avisen siterer en kilde nær ledelsen i Gazprom. Ifølge kilden er Fradkovs besøk til Norge langt fra tilfeldig.

- Nordmennene må trolig lage en allianse. Det samme må amerikanerne. Disse to konsortiene vil bli erklært vinnerne, og få en andel på 49 prosent i prosjektet, sier kilden.

Kilden sier det franske selskapet Total skal ha røket uklar med russiske myndigheter om utbyggingen av Kariaga-feltet i Nenets-distriktet.

En talskvinne for det russiske regjeringsapparatet, Ljudmila Valovaya, sier Gazproms interesse for de norske selskapene skyldes både deres teknologiske kompetanse og adgang til amerikanske markeder.

- Ikke hørt noe
Statoil har også lest artikkelen i den russiske storavisen, men har fortsatt ikke hørt noe fra Gazprom, som deler ut kontraktene til gigantfeltet.

- Det er hyggelig det, men vi har ikke hørt noe, sier informasjonssjef for internasjonal produksjon og undersøkelse, Kai Nielsen, til NA24.

Det har vært spekulert i om Gazprom vil ha inn flere partnere i to ulike konsortium, og at det kan være i et slikt konsortium Statoil og Hydro nå har fått innpass. Statoil-direktøren forteller at de har fått beskjed om å levere inn tilbud enkeltvis, og ønsker sier dette om å samarbeide i et eventuelt konsortium.

- Men vi er vant til å bli satt inn i konsortium. Det er vanlig i bransjen vår, legger han til.

Informasjonssjef i Hydro Olje & Energi, Lars Bjelvin, har som prinsipp å ikke kommentere innhold i forhandlinger.

- Dette er Gazproms ansvar, og for vår del er det ikke mulig å kommentere det som måtte komme av spekulasjoner i Norge eller Russland, sier han.

Den strategiske verdien
Shtokman-feltet har stor betydning for både Hydro-kursen og Statoil-kursen.

- Shtokman utgjør pluss/minus tre prosent på Statoil-kursen og fem prosent opp eller ned på Hydro-kursen, sier analytiker Jon Olaisen til NA24.

- Det viktigeste er imidlertid den strategiske verdien for begge selskaper, fortsetter Olaisen.

På den andre siden mener analytiker Lars Marius Furu i Fondsfinans mener det er nærmest umulig å anslå hva en slik avtale vil være verdt for aksjekursen i Statoil og Norsk Hydro.

- Det er et veldig stort prosjekt som er fire ganger større en Ormen Lange, sier Furu til NA24.

- Selskapene er sterke deltagere
Under en pressekonferanse med statsminister Jens Stoltenberg i Oslo onsdag roste den russise statsministeren Mikail Fradkov både Statoil og Hydro.

- Vi hilser velkommen både Statoil og Hydros deltakelse når gjelder å gi anbud på utbyggingen. Selskapene er sterke deltakere med store konkurransefordeler, både med hva de har prestert på sokkelen i Norge innen høyteknologi og infrastruktur, og integrering av andre deler av prosjektet, som transport, sa han.

Fradkov la til at beslutningen om hvem som får kontraktene vil bli kunngjort i midten av april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere