*Nettavisen* Økonomi.

- Fastlegeordningen kan bryte sammen

SØKELYS PÅ FASTLEGENE: Fastlege Tom Willy Christiansen var prosjektleder da fastlegeordningen ble innført, og mener flere endringer nå må til. Foto: Privat

Fastlegeordningens far slår alarm: - Hele ordningen kan bryte sammen innen fem år om det ikke tas radikale grep, sier han.

29.10.16 11:56

Da fastlegeordningen ble innført for 15 år siden, var Tom Willy Christiansen leder for prosjektgruppa i helse- og omsorgsdepartementet, som skulle utvikle og innføre ordningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har jo blitt en suksess. Folk er fornøyd med fastlegen sin og med ordningen, og jeg er opptatt av at den skal fungere bra videre, sier Christiansen til Nettavisen.

Nettopp derfor slår han nå alarm. Dersom ikke radikale grep tas, frykter han at hele fastlegeordningen vil bryte sammen.

- Hvis man overhodet ikke gjør noen ting, tror jeg det vil skje innen fem år, sier han.

Nettavisen setter i en artikkelserie fokus på fastlegeordningen, som fyller 15 år i år.

Har du et tips om fastlegeordningen? Kontakt Nettavisens journalister, Astrid Helen Holm og Jørgen Berge.

Les også: Disse legene har lengst pasientliste
Les også: Fastleger: Tjener én million - før de begynner å jobbe

- Det er skremmende

Christiansen mener fastlegeordningen har flere svakheter.

- Fastlegene får stadig mer ansvar, og det kommer stadig nye oppgaver. En av grunnene er samhandlingsreformen, hvor mer skal ut av sykehusene og til kommunene. Det stilles mer krav til legene, og en rekke sykdommer som tidligere ble tatt hånd om av sykehusene, skal fastlegene nå følge opp, sier Christiansen.

Han mener at det samlede arbeidspresset for fastlegene er for stort, og at det er en av årsakene til at noen har så lange pasientlister.

- Man jobber for mye, og det er ikke sikkert at så mange nye oppgaver og ansvarsområder bør legges til fastlegene. Skal man gjøre så mye, er man nødt til å få inn flere leger og økonomi til det, sier Christiansen, og påpeker:

- Men det er ingen tegn til økninger, så man tærer stadig mer på fastlegekorpset man har. Det er en skremmende utvikling, mener han.

Les også: - Jeg følte meg presset til å ha flere pasienter

- Trenger 600-800 leger

Fastlegens far, som selv nå er fastlege, mener at ordningen slik den er nå, rekrutterer for dårlig.

- Å starte som fastlege og spesialist i allmennmedisin er tøft. Derfor velger mange unge leger å arbeide i sykehus. De slipper dermed den personlige, økonomiske risikoen. Man burde ha utdanningsstillinger i kommunene hvor man har en viss økonomisk trygghet, og en oppfølging, sier han.

Han mener antall leger i ordningen, som i dag består av om lag 4585 fastleger, bør økes med mellom 600 og 800 leger.

I dag er det slik at de fleste fastlegene er selvstendig næringsdrivende, noe han heller ikke mener er optimalt for alle.

- Den gangen fastlegeordningen ble innført, så ville de fleste være privatpraktiserende leger. Men det er etter hvert blitt svært arbeidskrevende å være selvstendig næringsdrivende, sier Christiansen, og legger til:

- Det er mulig at kommunene i større grad burde tilby fastleger som ønsker det å arbeide på fast lønn, sier han.

Les også: Dette tjener fastlegen på deg

- Hvordan får de det til?

Christiansen er selv er fastlege i en liten kommune, Ørskog kommune på Sunnmøre, der de har valgt en litt annen løsning.

- Vi har en kombinert ordning hvor kommunen leier ut lokale, personale og utstyr, og vi betaler en fast leiesum uten personalansvar. Vi tar ingen stor risiko, og den type løsninger må man nok få til, mener han.

Som Nettavisen skrev tidligere i uken, er det nå sju leger i Norge som har maksantallet en fastlege kan ha på sine pasientlister, nemlig 2500.

- Hva tenker du om de legene som har 2500 personer på sine lister?

- Det viser seg at de fleste pasientene på de lange listene, er fornøyde, men jeg skjønner ikke hvordan de kan få det til. Hvordan noen klarer å ta seg av 2500, er jeg forundret over, sier Christiansen, og påpeker:

- Man må ha tid til å snakke med folk. Den dagen vi ikke har tid til å bli kjent med pasientene våre, undersøke dem og snakke med dem selv, da vil kontakten med fastlegen tape seg i verdi, sier han.

Les også: Samfunnsøkonom kritiserer kjøp og salg av fastlegepraksiser

- Mange tjener godt

Selv har han 910 personer på sin pasientliste, fordelt på tre dager.

- Da må jeg jobbe mye mer enn de tre dagene. Jeg må bruke kvelder og timer i helgene, og som mange andre, synes jeg det er mye å gjøre, sier Christiansen.

Som Nettavisen også har omtalt, har mange av fastlegene med fulle pasientlister en millionlønn. Christiansen mener lønnsnivået er riktig.

- Mange leger tjener godt, men det går ikke an å tjene godt som lege uten å legge mye arbeid i det. For meg som ikke tar risiko, synes jeg det er veldig fint, men inntjeningen som ny lege, som skal investere, er ikke veldig god. Det er eldre leger som tjener godt, sier han, og legger advarende til:

- Man må fortsette å satse på primærhelsetjenesten i Norge. Det har stor effekt på folkehelsen, så man kan ikke la den forfalle, sier han.

Vi har tidligere snakket med fastlege Krzysztof Burski om hvordan han takler å ha 2500 pasienter på listen sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag