NA24.no

- Fått uheldig form

Sist oppdatert:
Finansnæringens Hovedorganisasjon fraråder lånefinansiering av sammensatte produkter.

- Salg og markedsføring av sammensatte produkter i Norge har fått en uheldig form som har satt produktene i miskreditt, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland til i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Selvkritikk
Kredittilsynet tar selvkritikk for at det ikke tidligere undersøkte den faktiske avkastningen ved strukturerte produkter.

Halvparten har tapt sine penger på produkter som markedsføres med høy oppside.

NA24 skrev tidligere denne uken om økonomirådgiver Agnes Bergo hos konsulentselskapet Pengedoktoren som kritiserte Kredittilsynet for ikke har gjort jobben sin i beskyttelsen av private bankkunder.

Uheldig


Tall basert på bankenes innrapporterte tall til Kredittilsynet viser at hele 40 prosent av alle slike investeringer finansiert med egenkapital har gått med tap. Når produktet er lånefinansiert stiger tapene til hele 55 prosent. Det er kundene som taper pengene.

- Vi vet alle at finansnæringen har tjent eventyrlig mye penger på å lure kundene, sa Bergo til NA24 tidligere i uken.

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland er langt på vei enig med Agnes Bergo kritikk mot lånefinansiering.

- Den svært høye graden av lånefinansiering ved salg av sammensatte produkter er uheldig og synes å være særnorsk, sier han.

Han påstår at FNH fraråder sine medlemmer å lånefinansiere disse produktene.

- Det ser ut til at dette blir fulgt opp, sier han.

Les også: Kredittilsynet tar selvkritikk

Også tidlig ute


Osland sier FNH ved flere sammenhenger tidligere - før Kredittilsynet la fram sin rapport - påpekt at kundene bør være kritiske til lånefinansiering av sammensatte produkter.

- Det er viktig å være oppmerksom på at lånefinansiering øker risikoen og i realiteten tar bort garantien som i utgangspunktet ligger i disse produktene, sier han. Han viser videre til at det pågår en betydelig satsing på kompetansebygging i finansnæringen.

Den nye verdipapirhandelloven - de såkalte MiFID-reglene - vil skjerpe kravene til finansiell rådgivning, noe FNH er positiv til.

- Kundene skal etter det nye regelverket klassifiseres ut fra om de er profesjonelle eller ikke-profesjonelle, sier han.

Det skal også innhentes opplysninger om kundens erfaringer og kunnskap, og finansbedriften skal vurdere om de aktuelle tjenester og instrumenter er egnet for kunden.

Viktige spørsmål
I det nye felleseuropeiske regleverket skal det bli satt større krav til dokumentasjon og loggføring av kunderådgivingen.

1. Er rådene i samsvar med kundens investeringsmål?

2. Er kunden finansielt i stand til å håndtere risikoen?

3. Har kunden nødvendig erfaring og kunnskap til å forstå risikoen?

En ny nasjonal autorisasjonsordning for finansielle rådgivere vil ytterligere bidra til å sikre kvaliteten på den rådgivning som finansbedriftene gir.

I tillegg til fagkompetanse, vil holdninger og etikk bli vektlagt større enn tidligere, og 5.000 rådgivere skal autoriseres.

- Dette medfører at eventuelle overtredelser i større grad vil få konsekvenser, og den nye autorisasjonsordingen er også mer forpliktende enn tidligere kompetansekrav, og mangelfull oppfølging fra den enkelte vil i større grad få konsekvenser i form av at autorisasjonen kan mistes, sier Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere