*Nettavisen* Økonomi.

- Fikk 200.000 for å tape fotballkamper

TILTALT: Fotballspillerne Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar (spilte for Follo) og Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice (ikke avbildet) (spilte for Asker) er tiltalt for kampfiksing. Ifølge tiltalen skal de ha mottatt til sammen 200.000 kroner for å ha manipulert resultatene i to 2. divisjonskamper. Foto: Digital Sport/Fredriksstad Blad/Privat/HIL/Scanpix

TILTALT: Fotballspillerne Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar (spilte for Follo) og Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice (ikke avbildet) (spilte for Asker) er tiltalt for kampfiksing. Ifølge tiltalen skal de ha mottatt til sammen 200.000 kroner for å ha manipulert resultatene i to 2. divisjonskamper. Foto: Digital Sport/Fredriksstad Blad/Privat/HIL/Scanpix

Fotballspillere risikerer seks års fengsel for å ha manipulert resultater i 2. divisjon.

02.03.15 14:02

Samtlige av de fem fotballspillerne som er tiltalt for grovt bedrageri for å ha deltatt i kampfiksing i 2. divisjon i 2012 nekter straffskyld når de møter i Oslo tingrett tirsdag.

De fem fotballspillerne Formose Pape Mendy (26), Drin Shala (25), Saif Haydar Jafar (26) (spilte for Follo) og Alban Shipshani (27) og Fredrik Alexander Notice (27) (spilte for Asker) er sammen med to andre personer tiltalt i saken. De to sistnevnte er tiltalt for å ha spilt på manipulerte kamper og for å ha betalt fotballspillerne for å sørge for at laget deres tapte kamper.

Fakta

Fakta om kampfiksingssaken

Skal ha fått 200.000 for å sørge for tap
Kampene som ifølge tiltalen var fikset er oppgjøret mellom Follo og Østsiden, som endte 4-3 til Østsiden og kampen mellom Frigg og Asker, hvor Frigg vant 7-1. Begge kampene ble spilt 24. juni 2012.

Etter kampene skal de fem spillerne ha mottatt til sammen 200.000 kroner i betaling for å ha manipulert utfallet. Disse pengene skal stamme fra utbyttet de to tipperne hadde vunnet på de fiksede kampene.

«Handlingen er grov fordi den er forøvd ved brudd på den særlige tillit de hadde som fotballspillere i fotballklubbene Follo og Asker, fordi de samlet mottok et betydelig beløp, fordi handlingene utsatte fotballklubbene for risiko for betydelig økonomisk skade ved eventuelt nedrykk, tap av sponsor- og publikumsinntekter, samt at handlingene var egnet til å
svekke tilliten til tippesystemene og oddsspillene hos bl.a. Norsk Tipping og derved inntekten til idretten generelt», står det i tiltalen som er tatt ut av Statsadvokaten i Oslo.

Nekter befatning med kampfiksing
Fotballspillerne på sin side hevder de ikke har bidratt til fiksing av kamper.

Advokat Pål Eriksrud er forsvarer for tidligere Follo-spiller Saif Haydar Jafa. Han sier 26-åringen nekter straffskyld og at han gleder seg til å komme i gang med saken.

- Han er ganske enkelt helt klar på at han ikke har vært med på noe kampfiksing. Han hadde ikke engang hørt om det før saken kom opp mens han var på ferie. Han sier han ikke har deltatt verken før, under eller etter kampen. Vi stiller med godt mot.

- Hevder han ikke har gjort noe straffbart
Tidligere Follo-spiller Drin Shala (25) sier til Nettavisen at han kun vil snakke gjennom sin advokat Morten Furuholmen. Furuholmen sier klienten ikke erkjenner straffskyld, og at han utover det ikke sier mer før saken starter i retten.

Den tredje tiltalte forhenværende Follo-spilleren Formose Pape Mendy (26) erkjenner heller ikke straffskyld, opplyser hans advokat Ketil Magnus Berg til Nettavisen.

Tidligere Asker-spiller Alban Shipshani (27) henviser til advokat Ole Petter Drevland, men han har ikke besvart Nettavisens henvendelser mandag. Drevland har tidligere uttalt at hans klient nekter straffskyld.

Per Johan Sjong Larsen representerer tidligere Asker-spiller Fredrik Alexander Notice (27). Heller ikke hans klient erkjenner straffskyld.

- Han hevder at han ikke har gjort noe straffbart.

- Hvitvasket pokerpenger
De to tipperne er også tiltalt for å ha brukt rundt 80.000 kroner som stammet fra ulovlig pokerspill til å spille hos Norsk Tipping. Spillene resulterte i en bruttogevinst på cirka 340.000 kroner, som de i de påfølgende dagene tok ut og overførte til andre bankkontoer. Statsadvokaten dette er forsøk på å hvitvaske ulovlig pokerutbytte.

I tiltalen heter det at de to har bidratt til «å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene».

- Ikke lagt skjul på at han spilte på kampene
Advokat Abdelilah Saeme representerer den ene av de to. Vedkommende - en 43 år gammel mann bosatt i Sverige - benekter å ha bekjentskap med kampfiksing.

- Han har ikke lagt skjul på at han har spilt på kampene. Men han spilte på flere andre kamper også, noen vant han på andre tapte han på. Han avviser enhver mistanke om at han har bidratt til kampfiksing.

Saeme sier hans klient ser fram til å bli ferdig med saken.

- Det er ingen som gleder seg til en rettssak, men han har hatt dette hengende over seg en god stund, så på en måte blir det godt for ham å forklare sin versjon av hva som har skjedd.

- Lånte bort spillekortet
Harald Johannessen er advokaten til den andre mannen som er tiltalt for å ha spilt på manipulerte kamper og for å ha betalt fotballspillerne penger for å ha sørget for at lagene deres tapte kampene den 24. juni. Johannessen opplyser at hans klient - en 33 år gammel mann bosatt i Norge - ikke erkjenner straffskyld, og at han hevder han ikke på noen måte har befatning med kampfiksing.

- Han er enig i faktum i saken, men sier han ble kontaktet av den andre tipperen med spørsmål om han kunne stille spillekortet sitt til disposisjon. Han ble ikke forklart at kampene vedkommende skulle spille på var fikset.

Rettssaken som starter i Oslo tingrett tirsdag skal gå helt fram til påske. Strafferammen for grovt bedrageri er fengsel i inntil seks år.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.