NA24.no

- Fikk ikke spørre eksperter

Sist oppdatert:
Terra-skandalen er større enn antatt, mener nordlandsordførerne.

AKERSGATA, OSLO (NA24): - Denne saken har mye større rekkevidde enn det vi har sett til nå, mener ordførerne i de fire nordlandskommunene som er rammet av Terra-skandalen.

NA24 - din næringslivsavis

Ordførerne i Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal har vært i krisemøte med sine rådgivere i dag, og feller en knusende dom over Terra-rådene:

- Vi regnet med at vi hadde en sterk sak mot Terra. Vi er gjennom timene med våre rådgivere blitt overbevist om at vi har en mye sterkere sak, sier ordførerne i en pressemelding, som ble lest opp av innleid advokat i Ræder, Jens I. Kobro.

- Det er dette budskapet vi drar hjem med til innbyggerne, sier Rana-ordfører Geir Waage til NA24.

Stoler på sparebankene
Kommunene mener de fikk beskjed om at alle spørsmål knyttet til kommuneloven var i orden. De fikk også beskjed om at finanslovgivningen var ok.

- Vi måtte undertegne en erklæring om eksklusivitet og konfidensialitet som forbød oss å spørre andre eksperter, heter det i meldingen.

Kommunen mener også de fikk beskjed om at Sparebankenes sikringsfond og staten skulle stille opp dersom noe skulle gå galt med risikoinvesteringene kommunene inngikk ved hjelp av Terra i 2001.

- Vi stoler på sparebankene, sier ordførerne, som dermed forventer at sparebankene punger ut for tapene kommunene har blitt påført.

- Blir neppe koblet inn
Men fra det som nå heter Bankenes Sikringsfond får de neppe noen hjelp.

- Vi blir ikke koblet inn i denne saken. Vi blir ikke koblet inn før en bank får problemer, og garanterer bare for to millioner kroner per innskyter per bank, forteller Per Harald Meland, direktør for Bankenes Sikringsfond.

- Det er en forutsetning at en av bankene får problemer i denne saken, og det er ingenting som tyder på at noen banker får problemer på grunn av dette, sier han videre.

198314

- Stolte for mye på Terra
Ordførerne tror de fortsatt vil komme skadesløst ut av bominvesteringen på 451 millioner kroner, og mener seg fremdeles rundlurt av Terra.

- Tar dere ikke selvkritikk på noen områder?

- Vi tar selvkritikk på at vi stolte for mye på Terra, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik.

Ordførerne hastet etter den korte pressekonferansen direkte til Kredittilsynet, der de vil legge frem det de mener er kritikkverdige forhold i Terras markedsføring.

- Gjelder ikke dårlige råd
Direktør Stein Sjølie Verdipapirforetakenes sikringsfond sier at de blir koblet inn i tilfelle konkurs i et Verdipapirforetak, og at det dermed ikke har kommet inn noen sak hos dem.

- For det første forutsettes det at foretaket ikke lenger kan gjøre opp for seg. Da kan du få dekket penger eller finansielle instrumenter som foretaket oppbaverer eller administrerer eller forvalter på vegne av kundene. Men er det gitt dårlige råd, er ikke det grunnlag for erstatning, sier han til NA24.

Han legger til at det også hos Verdipapirforetakenes sikringsfond er en beløpsgrense på 200.000 kroner. Et beløp som ikke rekker langt i denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere