NA24.no

- Fikk sjokk da jeg oppdaget det

VERGEKRØLL: Vestvågøy-kvinnen oppdaget ved en tilfeldighet at hun er verge for en mindreårig millionær, da hun gikk inn på nettsiden vergeportalen.no.
VERGEKRØLL: Vestvågøy-kvinnen oppdaget ved en tilfeldighet at hun er verge for en mindreårig millionær, da hun gikk inn på nettsiden vergeportalen.no. Foto: Bjørnar Larsen (Lofotposten)
Sist oppdatert:
Vestvågøy-kvinnen oppdaget tilfeldig at hun var verge for en mindreårig millionær i en kommune i Finnmark.

Oppdagelsen gjorde hun i forbindelse med at hun var verge for et nært familiemedlem. I forbindelse med bytte av bank i august i fjor, ble hun gjort oppmerksom på at det finnes en vergemålsportal der vergene kan registrere seg, og får hjelp og råd.

Da hun åpnet portalen fikk hun sjokk, forteller hun til Lofotposten.

- Der var jeg registrert som verge for en mindreårig jente i en kommune i Finnmark. Jeg hadde aldri hørt om jenta. Det kom som et sjokk. Der sto mitt og hennes fødsels- og personnummer, samt alle opplysninger om jentas bankkonti og formue. Jenta hadde flere millioner kroner på kontoene.

Vestvågøy-kvinnen kontaktet straks overformynderiet i Finnmark. Beskjeden var at det måtte skyldes en tastefeil, og skulle ordnes opp i, skriver Lofotposten.

Fikk enda mer opplysninger tilsendt
- Det skjedde aldri. I oktober i fjor fikk jeg i stedet en stor bunke papirer som blant annet inneholdt utfyllende økonomiske opplysninger om jenta, blant annet en mengde utskrifter fra banken.

Vestvågøy-kvinnen kontaktet på ny overformynderiet. Beskjeden var den samme: Vi skal ordne opp.

- Situasjonen ble mer og mer uvirkelig
Intet skjedde. Kvinnen kontaktet vergemålsportalen, som sa de ikke kunne gjøre noe. Hun tok kontakt med politiet. Lensmann Asbjørn Sjølie bekrefter at Leknes-kontoret bisto kvinnen.

- Til slutt fikk jeg tak i overformynderiet som lovet å ta affære. Men det som skjedde var at jentas etternavn ble lagt til mitt etternavn! Situasjonen ble mer og mer uvirkelig, forteller Vestvågøy-kvinnen.

Måtte true med anmeldelse
Oppdagelsen førte til nye brev og telefoner. Tre måneder senere, i denne uken, oppdaget hun at navnet hennes var fjernet fra vergemålsportalen.

- Da hadde både jeg skrevet flere brev og ringt mange ganger de siste månedene. Jeg truet til slutt med anmeldelse dersom jeg ikke ble fjernet som verge.

- Stor belastning
Hun beskriver et halvår i angst for at hun kunne bli dratt inn i en alvorlig situasjon knyttet til jentas betydelige formue. På et tidspunkt ble 3,5 millioner kroner tatt ut av jentas konto. Av hvem og hvorfor, vet ikke Vestvågøy-kvinnen.

- Jeg ble livredd da jeg oppdaget det. Hvem ga lov? Hvem fulgte med hvor pengene tok veien? Det var jeg som sto oppført som verge for jenta. Men jeg hadde aldri fått noen papirer for å skrive under. Situasjonen var en stor psykisk belastning.

Beklager ulempene
Kvinnen ønsker å være anonym, men vil fortelle historien som en advarsel til andre.

– Denne saken har tatt utrolig mye tid og krefter, og påvirket hele livssituasjonen min fordi ingen tok tak i meldingene jeg sendte, og forklarte hva som skjedde, forteller kvinnen.

Ann-Karin Dahl Næss ved Overformynderiet i Finnmark beklager ulempene kvinnen er påført.

Slik skjedde glippen
- Glippen skjedde da overformynderiet ble overført fra kommunene til Fylkesmannen i juli i fjor. Dermed skjedde en forveksling av personer med samme navn.

Ifølge Næss hadde ikke Vestvågøy-kvinnen innsyn i hele profilen til den mindreårige klienten.

– Det lå en skyggeprofil på Vergemålsportalen. Men det som skjedde skal ikke skje. Vi er veldig glad for at kvinnen ga oss beskjed så vi fikk ordnet opp til slutt. Vi har skrevet til kvinnen og forklart årsaken til glippen, sier Næss.

Dette er tydeligvis en kjempebrøler av overformynderiet når en mindreårig med flere millioner i formue oppføres med en verge som ikke kjenner til oppnevnelsen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere