NA24.no

- Finans er en knusktørr bransje

Sist oppdatert:
Finansbransjen er hva du gjør det til selv, mener viseadministrerende direktør Monica Salthella. Les om kvinnenettverket Futura.

Onsdag var det oppstart av kvinnenettverket Futura - en organisasjon som har som mål å øke antall kvinner i lederjobbene i finanslivet. Hver av de 32 deltakerne har hver sin såkalte agent, som er erfarne ledere som følger talentene opp jevnlig.

Les alt om Kristin Halvorsens åpning her

På Viktoria Teater holdt seks av agentene en paneldebatt onsdag ettermiddag. De seks paneldeltakerne bestod av Anne Grete Solberg, Gunn Wærsted, Sven Arild Andresen, Monica Salthella, Christan Ringnes og Magne Lerø.

Paneldebatten skulle i utgangspunktet ta for seg hva som skal til for å dra nytte av samspillet mellom kvinner og menn. Agentene endte derimot opp med å hovedsakelig drøfte hva som kjennetegner en god leder – uavhengig av kjønn.

- Bør satse på erotikk
Kvinneforsker Anne Grethe Solberg innrømmet at hun umiddelbart var skeptisk da hun hørte om prosjektet Futura. Men da hun innså at prosjektet fokuserte på å skape ledere heller enn å fokusere på kjønnsforskjeller, godtok hun tilbudet om å være agent.

NA24 - din nye næringslivsavis.

- Jo høyere i rekkene du kommer, jo likere er kjønnene. Kvinner vil helst være som menn, mener hun.

- Det er helt naturlig at kjønnene flørter på jobb. Dette er en god ting som vi bør utnytte mer. Kanskje satse mer på erotikk mellom kjønnene? Nærmest glipper det ut av Solberg.

- Finans er en knusktørr bransje. Det er hva du gjør det til, for å si det sånn, smiler Monica Salthella, viseadministrerende direktør i Sparebanken Vest, etterfulgt av latterbrøl fra publikum.

- Likestilling om 15 år
Eiendoms- og finansinvestor Christan Ringnes mener mangelen på kvinnelige toppledere kan forklares med folks tendens til å velge de som likner dem selv. Dermed kan menn ha problemer med å slippe kvinner inn i sjefsjobbene i finanslivet.

Ringnes er positiv til Futura, men er fast bestemt på at slike prosjekter bare forskyver tidspunktet for det uunngåelige.

- Om 25 år vil trolig folk synes det vi snakker om nå bare er tull. Men med prosjekter som dette går utviklingen kanskje ti år fortere, tror Ringnes.

Han påpeker de store forskjellene mellom dagens unge og hans generasjon.

- Nå sminker jo gutta seg i en høyst betydelig grad, mens jentene er de som ringer for stevnemøter, humrer investoren.

- Media stiller dullete spørsmål
En av problemstillingene som ble drøftet under paneldebatten var kvinners tilbakeholdenhet i media.

- Pressen må slutte å stille kvinner dullete klisjéspørsmål om hvordan de takler å integrere jobben med familielivet, mener Ringnes, som for øvrig omtaler seg som en «flaskesamlende kapitalist».

Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse, tilføyer at kvinner også må tørre å stille opp og svare på spørsmål i mediene. Tilbakeholdenheten gjør dem mer usynlige.

Døråpner
Gruppen var uenig i hvorvidt det å være kvinne i finanslivet er en fordel eller ulempe. Du blir i hvert fall mer synlig, både på godt og vondt.

- Å være en kvinne er en døråpner. Akkurat som at kvinner som har punktert i veikanten har større sjanse til å få hjelp enn menn, smiler Ringnes.

- Børsen har konsentrert seg om å ikke behandle barn- og familieliv som et hinder, og har derfor mange kvinnelige ansatte. Det er der finanslivet har noe å lære, sier tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen.

Ordentlighet ødelegger
Panelet var stort sett enig i at kjønn er irrelevant i de aller fleste sammenhenger, og at det er vinnende vesener som klatrer oppover rangstigen. Men det finnes unntak:

- Kvinner er uten tvil mer ordentlige enn menn. Denne ordentligheten er ingen typisk ledertrekk, og kvinner ender ofte opp med stillinger som krever orden, for eksempel regnskap.

En annen situasjon der kjønnene demonstrerer sine forskjeller er i såkalte krisesituasjoner. Når blodet pumper og tempoet er høyt melder mennene seg, mens kvinner trekker seg mer tilbake, hevder redaktør i Ukesavisen Ledelse Magne Lerø.

Etter at debatten ble avrundet kom alle de 32 kvinnelige lederkandidatene opp på scenen, med strålende glis om munnen.

- Denne gruppen kvinner er utvilsomt heldigere enn menn! ler agentene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere