- Finanskrisen i USA er over

Foto: (Fotomontasje)

Tydelige tegn på bedring i USA.

17.02.12 13:39

General Motors var lenge en verkebyll for den amerikanske økonomien. Barack Obama fikk mye kritikk for å ha hjulpet det skakkjørte selskapet gjennom finanskrisen, på skattebetalernes regning.

Nå ser det ut til at selskapet har lagt de tøffe årene bak seg, og foråret endte med rekordresultater for den amerikanske bilgiganten.

- Finanskrisen over

- Det er klare tegn på bedring i den amerikanske økonomien. Arbeidsledigheten går nedover og økonomien er mer oppegående. Bedringsfasen har en bred front. Vi kan si at finanskrisen er over, men ettervirkningene ser vi fortsatt. Boligmarkedet henger igjen og det er fortsatt mange som ikke har jobb, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel til NA24.

I 2011 tjente GM 7,6 milliarder dollar, et resultat som er det beste i selskapets 103 år lange historie. De solgte 640 000 flere biler enn året før, og hadde en omsetning på utrolige 105 milliarder dollar.

- Det store spørsmålet for meg når det gjelder General Motors, er hvorvidt de i lengden greier å holde omsetningen oppe, og levere plussresultater. Det er for tidlig å si om håndteringen av konkursen var en suksess. Vi trenger noen år til for å vite om «det nye GM» virkelig er fornyet, sier direktør i bilnettsiden Edmunds.com til ABC News.

- Ting går bedre

Til nå har GM betalt tilbake 26 av de 49,5 milliarder dollarene som staten spyttet inn i selskapet for å unngå en konkurs. De amerikanske skattebetalerne eier fremdeles 30 prosent av aksjene i bilprodusenten.

- Økt bilsalg og rekordår tyder på at ting går bedre i USA. Man skal likevel huske på at mange av bilene selges i utlandet, så vi skal være forsiktige med å friskmelde den amerikanske økonomien helt, avslutter Steinar Juel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.