*Nettavisen* Økonomi.

- Finland vil droppe trygd, og heller gi alle 7400 i månedslønn

Finland vurderer å innføre borgerlønn på 800 euro i måneden. Landets statsminister Juha Sipilä er positiv til borgerlønn. Foto: Raigo Pajula (Afp)

Finske myndigheter vurderer å erstatte landets trygdesystem med borgerlønn.

06.12.15 19:55

Finske myndigheter vurderer i disse dager et forslag om å fjerne alle nåværende sosiale ytelser, og heller dele ut 800 skattefrie euro i en fast månedslønn til alle voksne innbyggere, som utgjør 7400 kroner.

Et endelig forslag om borgerlønn vil først være klart i november neste år, skriver finske medier.

Den finske trygdeetaten KELA, som skal utarbeide selve forslaget, har utført en spørreundersøkelse som viser at 69 prosent av finnene støtter forslaget om borgerlønn.

Den finske statsministeren Juha Sipilä støtter forslaget, og nyter også støtte fra de fleste store partiene.

- For meg betyr borgerlønn en forenkling av trygdesystemet, har han tidligere uttalt, ifølge BBC.

Høy arbeidsledighet
Formålet med en borgerlønn skal være å bekjempe landets høye arbeidsledighet. Finland har en ledighet på 9,53 prosent, som er det høyeste tallet på 15 år. Dette utgjør omtrent 280.000 arbeidsledige.

Tanken bak borgerlønn er at den vil gjøre det mulig for arbeidsledige å ta lavtlønnede jobber uten å risikere å tape penger på det.

Under dagens ordning kan arbeidsledige risikere å miste en del av sine sosiale ytelser fra staten om de tar en midlertidig jobb, hvilket igjen kan føre til at totalinntekten blir mindre hvis man tar seg arbeid.

Direktør for den finske trygdeetaten KELA, Liisa Hyssälä, mener Finland vil spare millioner av euro på tiltaket.

Sår tvil om Finland har råd
Men avisen Bloomberg har påpekt at tiltaket kan koste staten Finland 46,7 milliarder euro i året, mens den forventede inntekten i 2016 er på 49,1 milliard euro.

Bloomberg sår rett og slett tvil om Finland har råd til å innføre ordningen.

En annen ulempe er potensielle konsekvenser for dagens trygdemottakere i Finland. Selv om det ennå ikke finnes noe endelig detaljert forslag, kan borgerlønnen utgjøre mindre enn det trygdemottakere får under dagens sosiale ytelser.

Ordningen byr også på andre utfordringer. Med borgerlønn vil for eksempel en alenemor med tre barn komme langt dårligere ut økonomisk enn en person som ikke har noen barn, ettersom borgerlønn kun gis til voksne.

Borgerlønn i andre land
Den nederlandske byen Utrecht vil fra neste år innføre et prøveprosjekt med borgerlønn, og Sveits skal snart avholde en folkeavstemning om temaet. Sveitsiske parlamentarikere er imidlertid negative til borgerlønn, og oppfordrer folket til å stemme nei under avstemningen.

Borgerlønn skal ha hatt en positiv effekt på livskvaliteten i den kanadiske byen Dauphin, som innførte ordningen i årene fra 1974 til 1979.

Liknende pilotprosjekter har også vært relativt vellykkede i Uganda. Den amerikanske borgerrettsforkjemperen, Martin Luther King, var en tilhenger av borgerlønn som et tiltak for å bekjempe fattigdom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag