- First House-oppdrag kan være ulovlig

First House med Per Høiby, administrerende direktør, i spissen ble leid inn av fiskesalgslagene.

First House med Per Høiby, administrerende direktør, i spissen ble leid inn av fiskesalgslagene. Foto: Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Fiskeselgere kan ha leid inn hjelp uten å ha lov.

Det omstridte kommunikasjonhuset First House ble leid inn av fiskesalgslagene for å posisjonere seg bedre mot offentligheten, ifølge Dagens Næringsliv.

Fiskesalgslagene er samvirkeforetak med omsetningsmonopol og eid av fiskerne. Det at de har hyret inn First House kan være ulovlig, mener advokat.

- Loven og rettspraksis i Høysterett er helt klar. Fiskesalgslagene kan ikke engasjere seg i eller betale for lobbyvirksomhet som taler fiskernes sak. Det er utenfor den grensen som loven og Høyesterett har satt for salgslagenes virksomhet, sier advokat Ida Espolin Johnson ved Kyliingstad Kleveland advokatkontor til DN.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, som representerer fiskekjøperne, krever granskning.

- Det er alarmerende hvis fiskernes salgslag bruker et pr-byrå til å argumentere mot fiskeindustriens interesser, samtidig som fiskeindustrien gjennom lov er tvunget til å handle fisk med salgslagene, sier Geir Ove Ystmark til DN.

Tidligere First House-topp Jan Erik Larsen jobbet i flere måneder som sekretariat for salgslagene.

- Ut fra vår allmene rettsoppfatning var det ikke noe særegent eller problematisk ved dette oppdraget, sier administrerende direktør og partner i First House, Per Høiby, til DN.

First House skal ha blitt hyret inn kort tid før det såkalte Tveterås-utvalget rett før jul la frem forslag som kan endre norsk fiskeripolitikk betydelig. De ønsker blant annet markedsbasert omsetning av all fisk, opphevelse av deltakerloven og opphevelse av en rekke lovfestede begrensninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.