*Nettavisen* Økonomi.

- Fjern plakaten, ellers går jeg

Foto: (Foto: Gøril Huse/Nettavisen)

Kristin Halvorsen nektet å sette seg i Tabloid. Se video og bilde av det du ikke fikk se på TV.

15.02.07 09:12

Kristin Halvorsen nektet å sette seg i Tabloid-studio, før plakaten med en sprukken S i SV var fjernet fra skjermen bak henne.

- Jeg nekter å sette meg før den plakaten er byttet ut. Enten så fjerner dere den ellers går jeg, sa Kristin Halvorsen, mens hun sto med hendene i kryss.

- Slår sprekker
Bare sekunder før hun skulle på luften fikk hun viljen sin, og kunne sette seg til direktesending.

Se videoen på TV 2 Nyhetskanalen her

Kristin Halvorsen setter seg i studio, synlig fornøyd over å ha fått viljen sin. Sv-plakatene i studio er byttet ut med Tabloids (t)
Kristin Halvorsen setter seg i studio, synlig fornøyd over å ha fått viljen sin. Sv-plakatene i studio er byttet ut med Tabloids (t)

- Vi har fått på plass en enighet om at det ikke skal sendes soldater til Sør-Afghanistan, sto Halvorsen på i Tabloid.

- Hvorfor tok du ikke dette opp med partiets organer først?

- Jeg var sikker på at vi hadde kommet fram til en løsning som var akseptabel for alle parter, sa hun.

Etter å ha blitt grillet i Tabloid-studio, orket ikke Halvorsen å svare på flere spørsmål overfor de mediene som ventet.

Men det er ikke bare kommentatorer som mener SV slår sprekker etter dagens bråk om soldater til Afghanistan.

Se hele Tabloid på TV 2 Sumo her

- Fugene som holder Sosialistisk Venstreparti sammen slår sprekker, sier tidligere leder i SV, Berge Furre til TV 2 Tabloid.

- SVs grunnverdier er fred og pasifisme, derfor smerter det sjelen i partiet når de er med å sender soldater til Afghanistan, fortsetter han.

SVs sentralstyre satt fredag i krisemøte i forbindelse med Afghanistan-saken. Etter møtet gjorde Kristin Halvorsen det klart at hun vil trekke seg hvis regjeringen sier ja til å sende soldater til Sør-Afghanistan.

Regjeringen har vedtatt å sendte spesialstyrker til Kabul nord i Afghanistan, men har som betingelse at styrkene ikke kan sendes til sør i landet, der det er et stort behov.

- Pinlig
- Dette er skyggeboksing fra regjeringen og symbolpolitikk. Afghanerne trenger den samme hjelpen både i sør og i nord, og regjeringen klamrer seg til å dra til nord, sier Frp-formann Siv Jensen til Nettavisen.

Hun mener regjeringen dermed sender veldig uklare signaler om Norges engasjement som Nato- medlem. - Det er flaut. Dessuten svekker det Norges omdømme utad. Det er direkte pinlig, sier Jensen.

I Tabloid-studio ble det en heftig diskusjon om hva Norge ville svare dersom det kom til en krisesituasjon sør i Afghanistan når Norge har en slik klausul.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nektet å svare klart på et slikt ”hypotetisk spørsmål” så lenge situasjonen i landet ikke er slik.

Samtidig forsikret han at dersom det kom til en situasjon, så var regjeringen beredt til å svare på det spørsmålet på kort tid.

Han la også til at han hadde snakket med NATOS generalsekretær onsdag, som hadde forsikret utenriksministeren om at de mye heller ville ha norske spesialsoldater, med den erfaringen og kunnskapen de hadde, i Kabul, enn å ikke ha norske spesialsoldater i landet.

Overfor TV2 etter sending understreket Støre igjen at regjeringen fikk svare på et slikt spørsmål ”dersom det skulle tvinge seg fram”.

- Jeg har selv vært i Afghanistan nylig, og det er ikke slik at alt flyter i landet. Mye går i riktig retning, sier han

Kan ikke si nei
Frp-formann Siv Jensen tror at dersom det kommer til en situasjon hvor norske styrker blir bedt om å komme til unnsetning i sør i Afghanistan, så kan regejringen ikke si nei.

- Men SV har lagt ned veto. Da må de ut av regjering, det er det det betyr, sier Jensen til Nettavisen.

Også Jan Petersen, leder i Forsvarskomiteen og tidligere utenriksminister, er enig med Jensen.

-Dersom det kommer til en slik situasjon, så kan svaret ikke bli noe annet enn ja, sier han.

Petersen er også oppgitt over situasjonen som regjeringen har satt seg selv i.

- Dette er en ulykkelig situasjon. Først så kommer det til enighet i Stortinget om at vi skal sende soldatene. Også roter de det til med denne situasjonen, ved at vi sier vi er parate til å slåss i Afghanistan, men ikke i sør, sier Petersen til Nettavisen.

Han sier at dette viser hvor vanskelig situasjonen er for SV og at de virkelig står på siden av flertallet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.