NA24.no

Siv Jensen
Siv Jensen Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)

- Fjernet arveavgiften for raskt

Sist oppdatert:
Ap langer ut mot regjeringen.

Regjeringen hadde det så travelt med å fjerne arveavgiften at den ikke fullt ut forsto rekkevidden av sitt eget vedtak, mener de tidligere regjeringspartiene.

Nå lover finansminister Siv Jensen (Frp) å utrede hvordan skatte- og avgiftsendringene slår ut i praksis når gårdsbruk overføres til neste generasjon. Samtidig som arveavgiften ble vedtatt fjernet, ble det nemlig også gjort endringer i avskrivningsreglene som kan medføre en betydelig ekstra skattebelastning for den som arver både gårdsbruk og enkeltmannsbedrifter.

- Regjeringen har jo innført en helt ny praksis. Først vedtar den, for så å utrede konsekvensene etterpå. Et godt råd fra et gammelt regjeringsmedlem er å utrede først, og så vedta, sa Senterparti-nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget tirsdag formiddag.

Norges Bondelag har beregnet at bønder som arver gårdsbruk kan bli påført en ekstra skattebelastning på opptil en halv million kroner i forhold til nivået før fjerningen av arveavgiften. Totalt kan næringen få et ekstra skattetrykk på opptil en milliard kroner, ifølge organisasjonen. Dermed blir det mer lukrativt å forlate næringen enn å gå inn i den, konkluderte landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet.

- Det var et mantra for regjeringen, og spesielt for landbruksministeren, å skape optimisme og nyrekruttering til landbruket, men med disse endringene går regjeringen i motsatt retning, sa han i debatten med finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag.

Les Gunnar Stavrum: Ap vil lage norsk skatteparadis

Les Marianne Marthinsens kommentarer: - Absurd påstand fra Stavrum

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere