NA24.no

- Fjernet arveavgiften for raskt

Siv Jensen
Siv Jensen Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Ap langer ut mot regjeringen.

Regjeringen hadde det så travelt med å fjerne arveavgiften at den ikke fullt ut forsto rekkevidden av sitt eget vedtak, mener de tidligere regjeringspartiene.

Nå lover finansminister Siv Jensen (Frp) å utrede hvordan skatte- og avgiftsendringene slår ut i praksis når gårdsbruk overføres til neste generasjon. Samtidig som arveavgiften ble vedtatt fjernet, ble det nemlig også gjort endringer i avskrivningsreglene som kan medføre en betydelig ekstra skattebelastning for den som arver både gårdsbruk og enkeltmannsbedrifter.

- Regjeringen har jo innført en helt ny praksis. Først vedtar den, for så å utrede konsekvensene etterpå. Et godt råd fra et gammelt regjeringsmedlem er å utrede først, og så vedta, sa Senterparti-nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget tirsdag formiddag.

Norges Bondelag har beregnet at bønder som arver gårdsbruk kan bli påført en ekstra skattebelastning på opptil en halv million kroner i forhold til nivået før fjerningen av arveavgiften. Totalt kan næringen få et ekstra skattetrykk på opptil en milliard kroner, ifølge organisasjonen. Dermed blir det mer lukrativt å forlate næringen enn å gå inn i den, konkluderte landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet.

- Det var et mantra for regjeringen, og spesielt for landbruksministeren, å skape optimisme og nyrekruttering til landbruket, men med disse endringene går regjeringen i motsatt retning, sa han i debatten med finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag.

Les Gunnar Stavrum: Ap vil lage norsk skatteparadis

Les Marianne Marthinsens kommentarer: - Absurd påstand fra Stavrum

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere