- Fjernet arveavgiften for raskt

Siv Jensen

Siv Jensen Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)

Ap langer ut mot regjeringen.

04.07.14 10:08

Regjeringen hadde det så travelt med å fjerne arveavgiften at den ikke fullt ut forsto rekkevidden av sitt eget vedtak, mener de tidligere regjeringspartiene.

Nå lover finansminister Siv Jensen (Frp) å utrede hvordan skatte- og avgiftsendringene slår ut i praksis når gårdsbruk overføres til neste generasjon. Samtidig som arveavgiften ble vedtatt fjernet, ble det nemlig også gjort endringer i avskrivningsreglene som kan medføre en betydelig ekstra skattebelastning for den som arver både gårdsbruk og enkeltmannsbedrifter.

- Regjeringen har jo innført en helt ny praksis. Først vedtar den, for så å utrede konsekvensene etterpå. Et godt råd fra et gammelt regjeringsmedlem er å utrede først, og så vedta, sa Senterparti-nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget tirsdag formiddag.

Norges Bondelag har beregnet at bønder som arver gårdsbruk kan bli påført en ekstra skattebelastning på opptil en halv million kroner i forhold til nivået før fjerningen av arveavgiften. Totalt kan næringen få et ekstra skattetrykk på opptil en milliard kroner, ifølge organisasjonen. Dermed blir det mer lukrativt å forlate næringen enn å gå inn i den, konkluderte landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet.

- Det var et mantra for regjeringen, og spesielt for landbruksministeren, å skape optimisme og nyrekruttering til landbruket, men med disse endringene går regjeringen i motsatt retning, sa han i debatten med finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag.

Les Gunnar Stavrum: Ap vil lage norsk skatteparadis

Les Marianne Marthinsens kommentarer: - Absurd påstand fra Stavrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: siv jensen,

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag