NA24.no

- Flere må jakte på disse personene

Foto: Børge Sandnes (FrP Media/Interpol/Montasje)
Sist oppdatert:
- Dette er en utrolig viktig jobb for samfunnet.

Fremskrittspartiets og justiskomiteens Hans Frode Asmyhr, er i harnisk når han leser Nettavisen NA24s sak, om at det i dag kun er en operativ spaner i personspanegruppa i Oslo-politiet, nemlig Tore.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Det går virkelig ikke an. I fjor bidro kun tre spanere til å finne over 400 savnede. Da må Oslo-politiet klarer å finne ressurs til flere spanere. Flere må jakte på disse personene, sier Asmyhr til Nettavisen NA24.

- En billig investering

- Det er klart at når politiet med så enkle ressurser kan få tak i disse personene, så er dette en billig investering, sier Asmyhr.

- Vi trenger flere spanere i Oslo. Og det nå!

Til Nettavisen NA24 kunne lederen for personspanerne i Oslo-politiet, Anders Oksvold, fortelle at i fjor fant tre spanere 420 savnede personer som i snitt hadde tre straffesaker på seg.

- I fjor hadde jeg tre spanere, så at vi fant 420 personer, er utrolig bra jobbet. I år er to spanere sykemeldt, og nå er det kun én igjen, som skal spane etter etterlyste personer i Oslo. Det er for lite, sier Oksvold til Nettavisen NA24.

Oksvold mener politiet har nok ressurser, men at det handler om prioritering.

- Så politiet trenger mer ressurser?

- Ikke nødvendigvis. Det handler om prioritering innad i politiet, mener Oksvold.

- Vi kan ta hvem som helst, når som helst, bare gi meg flere folk. Alt vi trenger, er et navn og et bilde, sa Oksvold.

LES HELE SAKEN HER: - Vi kan ta hvem som helst, når som helst

- Lytt til politifolket på gulvet

Asmyhr mener det er vikitg å ta inn over seg det operative politiledere som Oksvold sier.

- Jeg tror mye av politidebatten fremover vil gå på: Hvordan får man brukt ressursene godt nok?, spør Asmyhr.

- Man må lytte til tipsene fra politifolkene på gulvet, som har den praktiske erfaringen, og ikke like mye til politidirektoratet. I tilfellet Nettavisen NA24 omtaler, skal det svært lite omprioriteringer til innad i politiet, for å løse spanesituasjonen i Oslo, er Asmyhrs svar på sitt eget spørsmål.

Det har de siste årene vært en eksplosiv vekst i antall savnede i Oslo og Norge generelt. Over 6.500 personer er meldt savnet i hele Norge. Bare i Oslo er det trolig over 3.600 savnede. I 2005 var tallet rundt 1.500 savnede i Oslo.

Asmyhr berømmer ærligheten til Oksvold, samtidig som han også skryter av innsatsen til spanergruppen.

- Helt utrolig at de klarer å finne så mange savnede personer, med så lite ressurser, sier Asmyhr.

Tar det opp med justisministeren

Av de over 3.600 personene som er savnet i Oslo, er det mange som ikke møter til soning, og som trolig bedriver med mye kriminalitet, ifølge Asmyhr.

- Dette er en utrolig vktig jobb og en usedvanlig billig investering for samfunnet, sier Asmyhr.

- Man må få på plass erfarne politifolk som har interesse for dette. Det må jo være en glitrende arbeidsoppgave for seniorer. Enten politifolk som er i ferd med å gå av på pensjon eller allerede pensjonerte politifolk. Erfaring er viktig for denne typer jobber, fortsetter Asmyhr.

Fremskrittspartiets justismann kommer til å ta dette opp med justisminister Grethe Faremo.

- Vi kan begynne med dette i morgen. Politimesteren i Oslo må bare omprioritere ressursene litt. Det er 2.500 ansatte i Oslo-politiet. Med flinke folk på rett sted, så løser vi dette, sier Asmyhr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere