*Nettavisen* Økonomi.

- Flere skulle stått frem

Anonyme kilder har florert i Valla-saken. For mange, mener NJ-lederen.

Kilder uten navn er blitt hyppig brukt i Valla/Yssen-saken. Det vil bli temaet på for analysen av mediedekningen, tror NJ-lederen.

- Mediene har jobbet med de kildene de har hatt tilgjengelig. Et spørsmål som helt sikkert vil bli diskutert i ettertid er bruken av anonyme kilder. Kilder fremmer alltid det de interessert i og hvilke interesser fremmer man med bruken av anonyme kilder? spør NJ-leder Ann-Magrit Austenå retorisk.

NA24 - din næringslivsavis

Hverken skyld eller æren
I det store og hele mener hun mediene har gjort en god jobb og at de ikke kan ta på seg hele skylden, eller æren, for at Gerd-Liv Valla fredag valgte å trekke seg som LO-leder.

- Det er klart at mediene har påvirket, men dette er et valg hun har foretatt selv, men det er klart at mediene har bidratt til situasjonen, understreker hun overfor NA24 Propaganda.

Austenå får støtte fra medieekspert Lasse Gimnes.

- Media har nok vært en påvirkende grad i forhold til hvor hurtig dette tross alt skjer. Men man skal ikke skylde på media, jeg tror de har gjort en god innsats som fjerde statsmakt. Jeg mener at de har gjort en grundig jobb ved å sette fingeren på noe som er viktig som arbeidsmiljø i en organisasjon som er mer opptatt av arbeidsmiljø mer enn andre, sier Gimnes til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Umenneskelig press
Som NA24 Propaganda kunne fortelle tidlig fredag er det siden 11. januar blitt laget over 12.000 artikler om Valla og innslag i norske medier. Det er norsk rekord og stort press.

- Det er klart at det er bort i mot et umennesklig press hun har vært under. Om hun har fortjent det eller ei får andre redegjøre for. Det er flere medier enn før. Medietrykket er større enn før. Hun har nok hatt en forferdelig tid, og da er det viktig at hun har venner som tar vare på henne, sier Gimnes som mener at presset nok har vært belastende på tross av at Valla er en tøff kvinne.

- Man kan synes synd på Gerd-Liv Valla etter det hun har vært gjennom, og det er ikke problematisk å forstå at det er belastende for henne. Men det er ikke noe man kan gjøre noe med, for dette er resultatet av en fri og uavhengig presse, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til NA24 Propaganda.

Mange oppslag til tross mener Kokkvold at pressen kun har gjort jobben sin som den fjerde statsmakt.

- Jeg har aldri vært blant de som har ment dette har vært en heksejakt. De som har antydet konspirasjonsteorier at dette er en politisk heksejakt, tror jeg er feil. Hadde det vært motsatt at Valla stod til høyre og Yssen til venstre så ville det fått stort sett samme vinklingen i mediene. Det ville vært en underlig presse om man skulle latt være å skrive om dette.

Også Kokkvold har registrert bruken av anonyme kilder i dekningen av saken.

- Jeg er normalt kritisk til det, fordi journalistikkens første bud er åpne kilder. Publikummet skal vite hvem påstanden kommer fra. Det er en uting å bruke anonyme når man skal karakterisere. Men det har ikke vært utstrakt bruk av anonyme kilder i denne saken, men en del er det blitt brukt. Jeg synes nok at det er en del LO folk som burde stått frem og ikke skjult seg bak anonymitet, poengterer Kokkvold.

Pressens sympati
En hake er det i medienes dekning i saken, og det er hvor tydelig enkelte medier har gitt uttrykk for hvem de har sympatisert med i saken.

- Det har vært kritikkverdige enkeltreportasjer og jeg ser en del oppslag som gir klart til syne hvem man sympatiserer med. Som «Nytt angrep fra Valla» er et bevis på at hun er like fæl som man trodde. Jeg synes det har gått frem i enkelte reportasjer hvem mediene sympatiserer med, men det er også lov. Det er likevel viktig at en presses uavhengighet er viktig og på lederplass har man lov til å ha sterke synspunkt, det er i reportasjer alle skal få komme til orde - og det har ikke alltid vært tilfelle i denne saken, slå Kokkvold fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.