NA24.no

- Folk må slutte med denne politikerforakten

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Hodejeger mener etterlønnen er de tidligere statsrådene vel unt.

At flere tidligere statsråder vil søke om utvidet etterlønn skaper reaksjoner.

Statsrådene kan få inntil 298.768 kroner i brutto etterlønn på tre måneder mens de ser seg om etter nye jobber.

Les hele saken her:- Har de ikke hørt om Nav

- Det er dem vel unt
Medierådgiver Jarle Aabø mente de syv tidligere statsrådene, som etter sigende vil søke om denne støtten, kan få et omdømmeproblem overfor velgerne.

Han satte også spørsmålstegn ved hvordan de skulle forklare at de har en legitim rett til å forsyne seg av 100.000 kroner med skattepenger hver måned fordi man ser seg om etter en ny jobb.

- Kritikken mot statsrådene er skikkelig ufortjent. De mistet egentlig jobben i september, og at man får tre stusslige måneder med etterlønn er dem vel unt. Jeg synes folk skulle slutte med denne politikerforakten, Trine Larsen, hodejeger og daglig leder i Hammer & Hamborg, til Nettavisen NA24.

Hun understreker imidlertid at det er viktig at man har et kritisk blikk på pengeforvaltningen i det offentlige, men det at de som har hatt et politisk verv får utvidet etterlønn er noe som burde aksepteres.

- Det er ikke noe uvanlig at man får lønn i oppsigelsestiden, men det som er uvanlig for statsrådene er at de har veldig kort oppsigelsestid. Det er heller ikke noe uvanlig med betydelig større etterlønnspakker i privat sektor, og det gjelder overhodet ikke bare på toppledernivå, sier Larsen.

- Jeg synes reaksjonene er litt urimelige. Det har blitt ganske vanlig praksis å få etterlønn utover oppsigelsestiden. Det at de får tre måneder synes jeg ikke er noe urimelig.

Larsen reagerer heller ikke på beløpet de tidliger statsrådene kan få utbetalt, men det gjør Nettavisen NA24s lesere.

«Disse folka må skaffe seg en økonomi veileder hvis de må ha 100.000 i mnd for å klare seg. Faen meg helt kvalmt å høre på disse politikerne.», skriver en av leserne i kommentarfeltet.

«Han har nok til salt i grøten, og hvorfor i ALLE DAGER skal de få 100.000 i mnd??? Kan de ikke få samme utbetalinger som "den vanlige mann"? Som avgått så trenger de ikke 100.000 i mnd, og vil ikke du si at det vil være en stor pute for å ikke se seg etter jobb?? Veldig skuffende at de ikke ser dette selv...», skriver en annen.

- Vanlig i privat sektor
Av de syv statsrådene Dagsavisen nevner vil søke om utvidet etterlønn er tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Han har en gård i full drift på Leinstrand i Trøndelag som fikk 310.766 kroner i driftstilskudd fra staten i fjor.

- Gården drives som et aksjeselskap sammen med broren min. Jeg har jobbet lite fordi jeg har vært i Oslo, og nå er sesongen stort sett over. Jeg må ha lønnsinntekt, sier Borten Moe til Dagsavisen.

Statsrådsgodtgjøringsnemnden fastsatte 28. april 1994 retningslinjer for etterlønn som gjelder for statsrådene.

I regelverket står det at ; «Statsråder som går av får etterlønn i ett år. Etterlønnens størrelse tilsvarer den godtgjørelse som den avgåtte statsråden skulle ha fått som statsråd. Etterlønnen reduseres med inntekt vedkommende eventuelt har i et nytt tilsettingsforhold, oppdrag eller liknende virksomhet, pensjon eller liknende. Når det finnes særlige grunner kan etterlønn helt eller delvis oppebæres i en lengre periode enn ett år eller begrenses til en kortere periode. Beløpet kan også reduseres. Etterlønnen betales ut månedsvis. Søknad om etterlønn rettes til Statsrådsgodtgjøringsnemnden.»

- Det er ganske tydelig og klare regler at man ikke skal ha annet lønnet arbeid ved siden av, mens man mottar etterlønn. Hvis jeg skjønt det riktig kan ikke få doble inntekter, og det er også vanlig i sluttpakker i privat sektor, sier Larsen.

- Den dagen du får annen jobb stopper sluttpakken å virke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere