- Folk tror det er kjempeenkelt å være megler

Foto: (Norges Eiendomsmeglerforbund)

- Meglerne har definitivt fått en tøffere jobb, sier meglertopp.

Da boligmarkedet, etter en lengre periode med eventyrlig oppgang, i fjor høst fikk en bråstopp når gjelder prisutvikling og etterspørsel møtte meglerne en tøffere jobbhverdag.

- Meglerne har definitivt fått en tøffere jobb, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), til Nettavisen NA24.

Onsdag la han fram boligstatistikken for januar, og tallene viste at boligprisene gikk opp med 2,4 prosent fra desember i fjor til januar i år. Prisene ligger likevel fortsatt 1 prosent lavere nå enn i januar i fjor, og januarveksten er den svakeste siden 2008.

- Det er nå meglerne er meglere og de må jobbe, med begge parter for å justere forventninger og få dem til å møtes, på et helt annet nivå. Det er dette som er gøy, sier Dreyer.

- Jeg har selv jobbet som megler i tolv år og det er i disse periodene du virkelig får testet deg. Det er selvfølgelig krevende i forhold til at man opplever en tøffere hverdag opp mot kundene, men det er i dette markedet at du får skilt deg ut som megler og vise at du faktisk klarer å få til en handel i en krevende situasjon, fortsetter han.

- Meglerne får skylden
Meglertoppen mener at spesielt i brytningsperioden fra ett bra marked til ett dårlig ett er krevende for meglerne.

- Meglerne har en krevende jobb i å få realitetsorientert boligselgerne - som vil ha den prisen de kunne fått i går, men som det ikke er mulig å få i dag. Det er ofte meglerne som får skylden for at prisforventningen ikke blir møtt, og det er meglerens jobb å få kundene til å forstå at markedet er i endring - noe som kan være både vanskelig og ubehagelig, sier Dreyer.

- Må meglerne hanskes med flere misfornøyde kunder nå om dagen?

- Ja, akkurat i brytningsperioden så blir det slik for i starten så er det megleren som får skylden. Etter hvert som markedet snur, og kundene innser dette, så skapes det en forståelse for at det er markedet og ikke meklerens skyld at man ikke får den prisen man vil ha, sier Dreyer, som mener megleren må gå tidlig inn i salgsprosessen og opplyse kundene om markedssituasjonen og hvilke utfordringer man står ovenfor.

- Man kan ikke presentere den virkelighet som var tidligere for da vil man oppleve flere misfornøyde kunder. Kundene tåler en dårlig nyhet bare man er ærlig og presenterer den på en god og skikkelig måte.

- Mer å passe på
Ute på meglerkontorene merkes det at boligmarkedet går tråere.

Meglerhuset Krogsveen medgir at jobben som megler nå er tøffere, mens selskapet salgsdirektør, Karsten Onsrud, understreker at yrket i seg selv krever mye av den enkelte megler.

- Når salget går dårligere så må man ha flere visninger og det blir mer jobb per salg. Det blir flere og følge opp og mer å passe på, sier han, til Nettavisen NA24.

Og fortsetter:

- Folk tror det er kjempeenkelt å være megler, men det er en stor jobb å være megler og man jobber døgnet rundt; blant annet med besøk hos kunder på kvelden og visninger i helgene. Det er ikke noe dans på roser, sier han.

Selv har meglerhuset et CRM-system som gjør det lettere for meglerne å ivareta kundene på best mulig måte, i disse mer utfodrende tider.

- Vi har lært at et godt system gjør jobben lettere for meglerne. Har man et bra CRM-system så glemmer man ikke kundene. De som ikke får solgt trenger god rådgivingen og oppfølging, og de trenger å få den ekstra telefonen fra megleren, sier Onsrud.

- Det er mer jobb nå, men det er jo meglere vi har valgt å bli, påpeker han.

- Bruker mer tid per salg
Den tyngste jobben for megleren mener Onsrud er i perioden da markedet går fra et bra til ett mindre bra ett.

Til tross for dette avviser han at meglerne derfor har lagt en tøff periode bak seg.

- Jeg vil ikke si at det har vært en tøff periode. Men tidligere har man kanskje vært megler i en enklere periode, og nå er man mer tilbake i en normalperiode. Det er tøft i den forstand at man bruker mer tid og det er mer jobb for hvert salg, sier Onsrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Merkes ikke på lommeboken
Til tross for at boligene nå i snitt selges til lavere pris enn før, og meglerne bruker mer tid per salg, avviser han at det merkes på lommeboken.

- Nedgang i boligpriser er ikke noe meglerne merker på lommeboken. Meglerne lever av provisjon, men man opprettholder andelen av salg så vil det ikke ha noe å si på inntjening, sier Onsrud.

Han får støtte fra Vegar Giæver, Eie Eiendomsmegling sin mestomsettende megler.

- Meglerne tjener marginalt mindre selv om noen boliger selges under takst. Forskjellen for meglerne ligger i antall timer investert i hvert oppdrag. Vi bruker mye mer tid på å snakke med selger og interessentene, samt forhandle om pris, sier han til Nettavisen NA24.

- Det er i dette markedet vi virkelig får vist våre kvaliteter som megler, både ved prisfastsetting, oppfølging og budrundeforhandlinger. Dette er enda gøyere å få til gode salg i dårligere tider, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er kjøpers marked
Giæver legger imidlertid ikke skjul på at jobben som megler har blitt mer krevende nå.

- Selv om aktiviteten i boligmarkedet er god opplever interessentene at det er kjøpers marked. Det fører til at de roer ned prosessen, og vi meglere må jobbe mer for hvert salg, sier han.

- Dette markedet krever systematisk oppfølging av kunder på en annerledes måte en tidligere. Jeg solgte for eksempel en bolig denne uken til en interessent som jeg har hatt dialog med siden i høst. Jeg har jevnlig tipset ham om relevante objekter og invitert ham på visning. Etter et halvt år fant han drømmeboligen, fortsetter han.

- Ser tydelig hvem de beste meglerne er
Aktiv-megler Anette Borvik synes ikke at meglerjobben er blitt tøffere nå som boligmarkedet har snudd.

- Nei, det er ikke blitt tøffere, men i dette markedet ser man tydelig hvem de beste meglerne er, sier hun, til Nettavisen NA24.

- Vi vet her hvordan vi skal jobbe med salgsprosessen og at vi må jobbe mer intensivt med interessenter enn før. Vi selger faktisk veldig bra om dagen. Jeg har også hatt leiligheter som har blitt solgt til en meget bra pris nå på nyåret, med ssalgsrekord i et borettslag, opplyser hun videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi tjener ikke dårligere nå
Borvik, som jobber med områdene Grünerløkka og Torshov i Oslo, opplyser at arbeidsdagen hennes ikke er mye forandret etter at markedet snudde, annet enn at hun på noen boliger må ha ekstra visninger samt at budrunden kan ta lengre tid.

Inntektsstrømmen har heller ikke endret seg for megleren etter boligprisfallet

- Vi tjener ikke dårligere nå. Vi har økt omsetningen på 66 prosent mer i januar sammenlignet med januar i fjor. Dette er bra, sier Borvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.