*Nettavisen* Økonomi.

- Folk vil ha dyrere boliger

Foto: (Bygdeposten)

Salget av nye boliger fortsetter å øke.

26.04.10 10:13

Folk fortsetter å kjøpe nye boliger, og markedet er nå mer «normalt» enn det har vært på lenge.

SELGE HYTTA? Finn megler

Analyseselskapet Econs siste rapport «Econ Nye Boliger» viser at det i løpet av de siste to månedene er blitt solgt 956 nye boliger.

Dette utgjør ni prosent av det totale antallet boliger som er registrert i undersøkelsen. Til sammenligning var salget syv prosent ved forrige rapport i februar. På samme tid i fjor var det helt nede i fem prosent.

Det nye i april-rapporten er at Econ nå registrerer en økning i etterspørselen etter dyrere boliger, og prosjekter som ligger nærmere sentrum. I Oslo Nord, Oslo Øst og Oslo Syd er etterspørselen best.

Her er salgstakten 16 og 17 prosent. Til sammenligning har Hedmark lavest salgstakt med fire prosent.

I etterkant av finanskrisen viste tallene i Econ Nye Boliger at det var de rimelige prosjektene utenfor Oslo som var mest etterspurt. Nå er dette bildet altså i ferd med å endre seg noe.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econs database er 36.200 kroner, som er 400 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen i februar.

Samlet har 54 prosent av boligene en salgspris på over 35.000 kroner kvadratmeteren. 74 prosent koster mer enn 30.000, mens 88 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter. 97 prosent koster mer enn 20.000 kroner. Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 53.900 kroner per kvadratmeter, Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 24.800 kroner per kvadratmeter.

Econ Nye Boliger kommer hver annen måned, og viser utviklingen i priser og salgsstatus for boligprosjekter i østlandsområdet. I Econs database var det 10.091 boliger i prosjekter som var til salgs både i februar og april, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.202 av disse solgt og 3.889 var usolgt.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Annonsebilag