Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Folks psyke gir nytt boligprisfall

Foto: Norcap

- Usikkerheten boligkjøperne nå opplever gjør at mange vil avvente boligkjøp, noe som vil virke forsterkende på nedgangen, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef i Norcap, i selskapets siste markedsrapport.

De sprikende meningene om hvor boligmarkedet vil gå, dersom rentenivået stiger, analysers i rapporten, som bunner ut i overstående konklusjon.

Både argumenter for og imot videre prisøkning diskuteres i rapporten.

- Livsfarlig cocktail
Mens bra arbeidsmarked, fortsatt stor tilflytning til byene samt høye lønns- og byggekostnader er argumenter som taler for fortsatt stigende boligpriser konkluderer rådgivningsselskapet med at boligprisutviklingen vil gå den andre veien i tiden fremover.

- Argumenter mot prisvekst er at gjeldsveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og stadig flere nordmenns gjeld har blitt større i forhold til inntekt. Høy gjeld i forhold til inntekt og stigende rente er en livsfarlig cocktail, advarer Mikkelsen.

Tall fra Boligprodusentenes Forening viser at igangsettingen av boliger i 2013 ligger 6,1 prosent lavere enn i 2012. Salget av nye boliger i 2013 ligger 11,8 prosent under nivået i 2012.

Om denne trenden skulle vedvare mener Mikkelsen det ikke er utenkelig at kravene til byggestandarder blir redusert, noe som betyr at høye byggekostnader ikke lenger vil holde boligprisene oppe.

- Dette vil være en massiv støttepakke til byggebransjen, men vil gjøre at allerede nybygde boliger ikke lenger er konkurransedyktig på pris, sier Mikelsen.

- Trenden i ferd med å snu
Det er allikevel psykologien som påvirker boligprisene i størst grad, mener Mikelsen. Det er også denne som etter sigende gjør at vektskålen tilter i prisfallets favør.

- Troen på at prisene skulle stige videre gjorde at de også gjorde det. For en befolkning som ikke har sett annet enn uavbrutt økende priser i neste en generasjon, er det naturlig å fortsette å forvente dette, selv om nivåene er hinsides enhver historisk sammenligning. Dette drev prisene antakelig høyere enn de ville vært hvis det boligkjøpende publikum i større grad også hadde opplevd nedgangstider, sier Mikelsen.

Og fortsetter:

- Nå som det faktisk er registrert at prisfallet er et faktum er denne trenden i ferd med å snu, sier Mikelsen, som konkluderer med følgende: - Vi heller derfor mot at den psykologiske faktoren vil være tungen på vektskålen.

- Definitivt ingen boligboble
DnB-sjef, Rune Bjerke, kom med en helt annen boligprisprognose tidligere denne uken.

Salget av nye boliger har falt. Men norske boligeiere trenger ikke frykte noen boligboble, mener DNB-sjef Rune Bjerke, ifølge NTB.

- Jeg tror renta vil ligge ganske flatt i hele 2014, og boligprisene vil stabilisere seg på et litt lavere nivå enn vi hadde i 2013. Men ikke nevneverdig lavere, sier Bjerke på Verdens økonomiske forums årlige møte i Davos.

- Det er definitivt ingen boligboble, sier Bjerke i en alpeby som også er kjent for stiv kvadratmeterpris.

Danske økonomer har sagt de frykter en slik boble i Norge, men de underliggende driverne i den norske økonomien er for gode, mener Bjerke.

- Det er lave renter, forholdsvis lav arbeidsledighet, vekst i reallønna, fortsatt bra befolkningstilvekst og i tillegg en ganske stram tilbudsside, sier han om utviklingen i den norske økonomien.

- Jeg tror ikke det er riktig å snakke om noen lavkonjunktur, for vi vil trolig ha en vekst i økonomien på et par prosent. Vi vokser noe tråere enn i 2012, men det er god fart fortsatt, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere