NA24.no

- For dårlig kontroll

Sist oppdatert:
Bare en av ti leger og sykepleiere får bakgrunnen sin sjekket før de blir ansatt på norske sykehus. Det får helsedirektøren til å rase.

I går ble det kjent at Jon Sudbø også løy om sin spesialistutdannelse - noe Radiumhospitalet ikke sjekket før de ansatte ham som overlege. Sudbø skrev på CV-en at han hadde jobbet ved Ullevål universitetssykehus. Det hadde han ikke.

- Jeg er overhodet ikke overrasket, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til TV 2 Nyhetene.

Ifølge han tar det akkurat et halvt minutt å sjekke utdannelsen Sudbø. Likevel ble det ikke gjort.

Ikke fulgt opp
I fjor gjorde Helsetilsynet en undersøkelse om sykehus og kommuner hadde sjekket autorisasjon, referanser og gjort intervju før ansettelse av leger, sykepleiere og annet helsepersonell. Resultatene var nedslående.

- De tre tingene som vi synes er ganske basale for ansettelser, var bare oppfylt i ni prosent av tilfellene, det var vi ganske sjokkert over, sier Hanssen.

Nå ber han sykehusene skjerpe seg.

- Gjør ikke jobben sin
- Det er under et år siden at jeg skrev et brev til alle sykehus i alle kommuner og ba dem ta seg sammen og sjekke bakgrunnen på de som ansattes, sier Hanssen.

Likevel ble Sudbø ansatt ved Radiumhospitalet i november i fjor.

- Dette blir det samme som at folk ikke gjør jobben sin. Det er for det første dårlig eller manglende ledelse, for det andre dårlig internkontroll og for det tredje ser det ikke ut som folk lærer av egne og andres feil, sier Hanssen.

Her kan du lese Helsetilsynets rapport

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere