NA24.no

(Scanpix/Nettavisen)

- For et svadasvar fra statsråden

Sist oppdatert:
Per Sandberg (Frp) raser over Krekar-regningen som han mener er på minst 20 millioner kroner.

På tirsdag var Najumuddin Faraj Ahmad - bedre kjent som mullah Krekar - tilbake i Oslo tingrett hvor han må svare for nye og alvorlige tiltalepunkter.

Les om rettssaken her: Krekar ser ikke poenget med å forklare seg

Lederen av Stortingets justiskomite, Fremskrittspartiets Per Sandberg, er i harnisk over at millioner av norske skattebetalers penger blir brukt på mulla Krekar.

- Denne farsen tar jo aldri slutt. Skattebetalernes penger vil fortsette å renne ut i mange år til, sier Sandberg til Nettavisen NA24.

Det er ikke første gang Sandberg er kritisk til norske myndigheters håndtering av mulla Krekar.

- Man skulle satt denne mannen på lukket asyl og sendt ham ut i 2003, sa Sandberg til Nettavisen NA24 i mars.

- Kostet minst 20 millioner

- Krekar har kostet skattebetalerne minst 20 millioner kroner, sa han videre.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Sandberg krevde videre svar fra regjeringen på hvor mye Krekar til nå har kostet den norske stat.

Hans skriftlige spørsmål til samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor, var som følger:

- Kan statsråden gi en mest mulig presis sammenfatning av hva mulla Krekar har kostet det norske samfunn?

Sandbergs begrunnelse:

Mullah Krekar ble utvist fra Norge så tidlig som i 2003. Likevel er han her, nå 9 år senere. Politiet har ved flere anledninger etterforsket hans handlinger som kriminelle. Utlendingsmyndighetene har brukt store resurser på de ulike sakene om innvilgelse av opphold og utvisning av Krekar. I tillegg ble det brukt store politiresurser på beskyttelse etter at Krekar ble utsatt for et attentat for noen år siden. I siste runde har domstolen brukt resurser på straffesaken som ble ført mot Krekar, samt fengslingsmøte i etterkant av pågripelsen. I tillegg må det påregnes brukt store resurser i Kriminalomsorgen dersom dommen på 5 års fengsel blir stående mot Krekar. Jeg er interessert i å finne ut de samlede kostnader som er påløpt så langt.

Spørsmålet ble videresendt justisminister Grete Faremo for besvarelse:

Spørsmålet er overført til besvarelse fra Statsministerens kontor til meg som rette vedkommende. Najmuddin Faraj Ahmad, i Norge kjent som mulla Krekar, ankom Norge som overføringsflyktning fra FN 30. november 1991, og ble i Utlendingsdirektoratets vedtak av 13. april 1992 formelt anerkjent som flyktning og sammen med sin familie innvilget asylstatus og oppholds- og arbeidstillatelser. Krekar ble utvist fra Norge i 2003, ved Utlendingsdirektoratets vedtak av 19. februar 2003. Vedtaket ble fattet etter instruks fra Kommunal- og regionaldepartementet i henhold til daværende § 38 første ledd i utlendingsloven, av hensyn til rikets sikkerhet.

Krekar er fremdeles i Norge 9 år senere. Dette skyldes Norges forpliktelser i henhold til det returvernet som følger særlig av EMK art. 3. Flere offentlige instanser har brukt tid og ressurser på ulike saker knyttet til Krekar, dette gjelder for eksempel utlendingsmyndighetene, politiet og domstolene. Selv om det i denne forbindelse har påløpt kostnader av en viss størrelse, foreligger det verken for Krekar eller andre individer som er undergitt tilsvarende eller sammenlignbare prosesser en oversikt over hvor store disse kostnadene er. Det avgjørende for Norge som en rettsstat er hvorvidt de aktuelle saker som har oppstått har vært underlagt en forsvarlig behandling og prosess, og at de rettigheter ethvert enkeltindivid har i saker som dette er blitt respektert.

- For et svadasvar

- For et svadasvar fra statsråden. At Faremo velger å ikke svare konkret på spørsmålet, er jo et bevis på at her snakker vi om at mye av skattebetalernes penger har gått til Krekar-saken, sier Sandberg til Nettavisen NA24.

- Krekar har til nå kostet skattebetalerne minst 20 millioner kroner, og mer blir det slik regjeringen holder på nå, fortsetter Sandberg.

I mars estimerte Sandberg at Krekar til nå har kostet den norske stat minst 20 millioner kroner.

Sandbergs mulla Krekar-regnskapet:

  • 4 millioner, tolk, oversetting
  • 3 millioner, fri rettshjelp
  • 6 millioner, departmententene, 12 årsverk
  • 4 millioner, sikkerhet, politi, påtalemyndigheter, domstolene

I tillegg mener Sandberg at det er millioner som han selv ikke har oversikt over.

- Nå har jeg vært snill på mange av punktene, så at kostnaden har kommet opp i nærmere 20 millioner kroner, er helt klart, sa Sandberg i mars.

- PÅ tide og sende det svineriet hjem!!

Saken skapte et enormt engasjement i sosiale medier og ble blant annet delt av over 2.800 personer på Facebook.

Reaksjonene på ulike debattsider var også enorm.

Her er noen av kommentarene:

- Denne mannen har pekt nese til det norske samfunnet i over 10 år. Han har levet på norske skattebetaleres midler samtidig som han truer med å drepe oss.Nok er nok nå! Få til en avtale med Irak og få han ut. Noe annet vil aldri, ALDRI BLI AKSEPTERT AV DET NORSKE FOLK. og neste år er det valg.

- Vi kan bruke 20 millioner på den jævelen der, men å gi kreftmedisin til en som trenger det, nei det er vanskelig ! Hva som skjer med landet vårt?

- PÅ tide og sende det svineriet hjem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- Man skulle satt denne mannen på lukket asyl og sendt ham ut i 2003 som Frp sa, da utvisningsvedtaket ble vedtatt, fortsetter Sandberg. Jeg får virkelig håpe Per Sandberg aldri noensinne får reell makt her på berget. Da spøker det for rettssikkerheten for oss alle.

Her kan du følge rettssaken mot Krekar direkte:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere